Σουτζουκάκια Σμυρναικα

Σουτζουκάκια, πρωτότυπη συνταγή της Αικατερίνης-Δεληγιάννη Βούκα, από τη Σμύρνη.
Θα δείτε παρακάτω ότι έχω κάνει μερικές μικρές αλλαγές στη δική μου.

Κάποιες μικρές αλλαγές έκανα
Στην αρχική συνταγή η γιαγιά της χρησιμοποιούσε φρέσκες ώριμες ντομάτες.
Καθώς έφτιαξα αυτή τη συνταγή πρόσφατα, όταν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής, προτίμησα να χρησιμοποιήσω και ντομάτες σε κονσέρβα
και χυμό ντομάτας, αν και υπάρχουν ντομάτες όλο το χρόνο αλλά είναι πιο ακριβές τώρα και δεν έχουν τόσο καλή γεύση.
Συνιστώ φρέσκες ντομάτες όταν είναι φθηνές και στην εποχή τους.
Δεν μαγειρεύω ποτέ με βούτυρο, οπότε το αντικατέστησα με ελαιόλαδο για να φτιάξω τη σάλτσα.
Δεν υπήρχε κρεμμύδι στην αρχική σάλτσα, αλλά πιστεύω ότι η προσθήκη ενός κρεμμυδιού βελτιώνει τη σάλτσα ντομάτας και αντί να χρησιμοποιήσω ζάχαρη, πρόσθεσα μέλι.

Συστατικά

Για τη σάλτσα ντομάτας
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο, χωρισμένο
1 μικρό κρεμμύδι
500 γραμμάρια πουρέ ντομάτας
1 κονσέρβα ολόκληρες ντομάτες με το χυμό (400 γρ.)
½ φλιτζάνι νερό
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας θυμαρίσιο μέλι
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3 μούρα μπαχάρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τα κεφτεδάκια:

800 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας
3 φέτες άσπρο ψωμί χωρίς την κόρα
1/3 φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/8 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι,
1/8 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 πολύ μεγάλη σκελίδα σκόρδο (περίπου 1 κουτ.
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα (περίπου 1 φλιτζάνι για ένα μικρό βαθύ τηγάνι)

Οδηγίες

Σε ένα φαγητό πολτοποιούμε το κρεμμύδι μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μπλεντερ.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά και μετά προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγουν τα αρώματα τους. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό, αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στο μεταξύ μουλιάζουμε το ψωμί μαζί με το κρασί, το χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Στύψτε το ψωμί και χρησιμοποιήστε το υγρό για να κάνετε πουρέ το σκόρδο σε ενα μπλεντερ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψωμί στο μπλεντερ και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με όλα τα μπαχαρικά και το ψωμί.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου ½ με 1 ώρα στο ψυγείο για να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Πλάθετε τα κεφτεδάκια σε μακρόστενα μήκους περίπου 8 εκ. Ζεσταίνουμε περίπου ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε κατευθείαν στη σάλτσα.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΓιουβαρλάκια σε σάλτσα Γιαουρτιού
Επόμενο άρθροΚέικ από μήλα με μασκαρπόνε, χωρίς βούτυρο και λάδι!