Η πρωτότυπη συνταγή είναι της Dimitra’s dishes

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα…ολόκληρη η συνταγή

Συστατικά

Για τα κεφτεδάκια:
2 κιλά μοσχαρίσιο (άπαχο ή 80/20)
2 μικρά κρεμμύδια
Ένα μικρό μάτσο φρέσκο ​​μαϊντανό, πλένεται και στεγνώνει
1 και ½ φλιτζάνια τρίμα φρυγανιάς
½ φλιτζάνι γάλα
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 και ½ κουταλάκια του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, ή για γεύση
1 πρέζα μπουκοβο
Για τη σάλτσα ντομάτας:
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
800 gr ντομάτες, πουρέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη τριμμένη ρίγανη
Για τις πουρέ πατάτας:
1.8 kgr πατάτες
1  φλιτζάνι κρέμα γάλακτος,
110 gr βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλάκια του πουρέ σκόρδου
Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C.

Φτιάξτε τα σουτζουκάκια:
Προσθέστε τις σκελίδες σκόρδου σε έναν μπλεντερ και χτυπήστε μέχρι να λιώσει
Αφαιρέστε τα φύλλα από το μαϊντανό και προσθέστε στο μπλεντερ και χτυπήστε μέχρι να είναι ψιλοκομμένο.
Ξεφλουδίστε και τεμαχίστε τα κρεμμύδια και προσθέστε στο μπλεντερ σε παρτίδες και
χτυπήστε.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης μαζί με
όλα τα υπόλοιπα συστατικά για τα κεφτεδάκια και ανακατέψτε καλά.
Διαμορφώστε τα σουτζουκάκια σε μπάλες ή λουκάνικα και τοποθετήστε το σε ένα ταψί.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια 3-4 λεπτά
ανά πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Μεταφορά σε ένα ταψί.

Φτιάξτε τη σάλτσα:

Προσθέστε το ελαιόλαδο και το σκόρδο σε μια μικρή κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε αμέσως τον πουρε ντομάτας. Αλατίστε, πιπέρι, κύμινο και ζάχαρη.
Προσθέστε το φύλλο δάφνης και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι
να πήξει. Δοκιμάστε και ρυθμίστε το αλάτι. Προσθέστε την αποξηραμένη ρίγανη.

Στήστε το πιάτο:
Αφαιρέστε τα σουτζουκάκια από το ταψί και ρίξτε τη σάλτσα στο κάτω μέρος. Προσθέστε τα
σουτζουκάκια πάνω από τη σάλτσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κεντρική σχάρα για περίπου 30 λεπτά.

Φτιάξτε τις πουρέ πατάτας:
Ενώ τα σουτζουκάκια ψήνονται φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και
κόψτε τους σε κύβους. Προσθέστε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και καλύψτε με κρύο νερό.
Αλατίστε με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν στο πιρούνι.
Περίπου 8-10 λεπτά. Στραγγίστε το νερό από τις πατάτες.
Λιώστε τις πατάτες σε ένα μπολ ανάμειξης. Προσθέστε την ζεστή κρέμα γάλακτος σε
παρτίδες μαζί με το λιωμένο βούτυρο. Αλατίστε, πιπέρι και ψητό σκόρδο. Ανακατέψτε καλά
με ένα ξύλινο κουτάλι ή μια σπάτουλα. Ρυθμίστε το αλάτι εάν χρειάζεται.

Σερβίρετε το γεύμα με σαλάτα και λίγο τυρί φέτα. Απολαυστε το!

Η προτότυπη συνταγή είναι της Dimitra’s dishes

Προηγούμενο άρθροΜπανάνα με καραμέλα (Banoffee)
Επόμενο άρθροΠένες στο φούρνο με μπεσαμέλ & κιμά