Σουφλέ Σοκολάτας με Grand Marnier

Κάνει 6 μπολάκια

Υλικά

125 ml κρέμα γάλακτος 35 % (½ φλιτζάνι)
120 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα, (4 ουγκιές)
2,5 ml βανίλια (1/2 κ.γ.)
20 ml Grand Marnier ή αγαπημένο ποτό (1 ½ κ.σ.)
3 αυγά χωρισμένα + 2 ασπράδια
70 γραμμάρια κρυσταλλική ή άχνη ζάχαρη (1/3 φλιτζάνι)
Ζάχαρη άχνη ή κακάο για πασπάλισμα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε τα μπολάκια(175 ml) το καθένα και πασπαλίζουμε καλά με ζάχαρη και τις πλευρες. Αφαιρέστε την περίσσεια και βεβαιωθείτε ότι το πάνω στο χείλος από μπολάκι  δεν έχει ζάχαρη
Γεμίστε ένα μέτριο ταψί με νερό ύψους 5 εκ.
Λιώνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρι, με το νερό να βραζει. Μην ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Σβηστε την φωτιά. Ανακατεύουμε 3 κρόκους αβγών να αναμειχθούν καλά και όσο η σοκολάτα είναι ακόμα ζεστή, ρίχνουμε μέσα και χτυπάμε μέσα τους 3 κρόκους μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πήξουν.
Προσθέστε τη βανίλια και το Grand Marnier. Μπορείτε να φτιάξετε αυτό το μείγμα από πριν και να το καλύψετε καλά σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες, μέχρι να ετοιμάσετε τα σουφλέ.
Όταν θέλετε να τα ψήσετε, απλώς ζεστάνετε απαλά πάνω από την ζεστή κατσαρόλα με τον ατμό ξανά για λίγα λεπτά.

Χτυπάμε 5 ασπράδια αυγών σε ένα καθαρό μπολ, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Δυναμώνουμε σε δυνατή ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα ενώ προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη μέχρι να γυαλίσει αλλά όχι να σφίξει.
Ανακατέψτε το ¼ αυτού του μείγματος των ασπραδιών στην ζεστή σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην εμφανιστούν λευκές ραβδώσεις. Ανακατευουμε την υπόλοιπη μαρέγκα , απαλά και γρήγορα .

Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς.
Τοποθετήστε τα μπολακια στο ταψί με το νερό. Ψήνετε για 18-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει.
Το ταψί με το νερό δεν είναι απαραίτητο, αλλά σας δίνει μια πιο τέλεια άνοδο για το τελικό σουφλέ.
Οταν τα βγαλουμε αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη

Σερβιρετε και με κρέμα λεμονιού

 

Προηγούμενο άρθροΣτριφτή Σπανακοτυρόπιτα…ένα έντονο μείγμα από σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, φέτα, κατσικίσιο τυρί
Επόμενο άρθροΓλυκό σε 5 ΛΕΠΤΑ! Αυτό το κέικ κρέμα θα το φτιάχνεις κάθε μέρα!