Σουφρόπιτα

Σουφρόπιτα! Τυρόπιτα….Με τυριά που έχουν περισσέψει και σπασμένο φύλλο….

Υλικά

1 κιλό διάφορα τριμμένα τυριά φέτα, γραβιέρα και γκούντα
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1 ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι
λίγο πιπέρι
1 πακέτο φύλλο
Λίγο λιωμένο βούτυρο

Γέμιση
2 φλιτζάνια γάλα ή 1 φλιτζάνι γάλα 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
4 αυγά
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα.

Εκτέλεση

Σ ένα μπολ βάζω τα τριμμένα τυριά

Πρόσθεσα το σουσάμι το κρεμμύδι και λίγο πιπέρι…το μείγμα τυριών ήταν αρκετά αλμυρό
Ανακατέυω


Σ ενα ταψακι απλώνω τα σπασμένα αποξηραμένα φύλλα και εριξα λίγο λιωμένο βούτυρο πάνω στο φύλλο.


Εκανα 2 Στρώσεις από φύλλο και τυρί

Για την γέμιση έφτιαξα ένα κουρκούτι

Σ ενα μπολ έβαλα το γάλα ή 1 φλιτζάνι γάλα 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Προσθέστε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα.


Ρίξτε το πάνω από το φύλλο
Βάλτε το στο ψυγείο
Το αφήνω στο ψυγείο για 3 ώρες…


Ψήστε στους 180° για 45 λεπτά, ελέγξτε αν είναι σφιχτό… προσθέστε 5 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρώμα από πάνω στο γκριλ.

H Συνταγή είναι της Georgia Papaconstantinou-Serhan

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυροπιτάρια με φέτα τηγάνι

Τυροπιτάρια με φέτα

Υλικά

για τη ζύμη:

450 ml. νερο
1/2 κύβο μαγιά (20 γρ.)
1 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδια
1 κουτ.γλ ζάχαρη
1 κουτ.γλ αλάτι
1 κιλό αλεύρι και λίγο ακόμα για το τρίψιμο
τυρί και λάδι για τη γέμιση
Βουτυρο ή λαδι για επάλειψη

Παρασκευή:

* Το κοσκινισμένο αλεύρι τοποθετείται σε βαθύ μπολ.
* Γίνεται μια λακούβα στην οποία τοποθετείται το αλάτι, η ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι και το χλιαρό νερό. Προστίθεται η μαγιά. 
* Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδης μπάλα, στη συνέχεια την απλώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε ξανά – για να έχουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη.
* Αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος και σκεπασμένο.
* Χωρίζουμε σε 10-12 μπάλες.

* Κάθε ένα ανοιγετε σε μια λεπτή φύλλο-κρούστα (καλά, όχι τόσο πολύ ώστε να μπορούμε να διαβάσουμε μια εφημερίδα μέσα από αυτό, αλλά και πάλι – θα πρέπει να είναι λεπτή)
* Αλείφουμε κάθε φύλλο με 1-2 κουταλιές λάδι, πασπαλίζουμε με τυρί και τυλίγουμε και από τις τέσσερις πλευρές να σχηματιστεί ένα τετράγωνο.
* Τα έτοιμα τετράγωνα τα αφήνουμε στην άκρη σε χαρτί ή πετσέτα και μόνο όταν είναι όλα έτοιμα ψήνονται. (αφού είναι αλευρωμένα δεν κολλάνε και για να μην στεγνώσουν καλό είναι να τα σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί).

* Όταν όλα είναι έτοιμα, ζεσταίνουμε ένα χοντρό τηγάνι με αντικολλητική επικάλυψη
* Αλείφονται από τη μία πλευρά με το λιωμένο βούτυρο και τα βάζουμε να ψηθούν στο σάκα (η εστία ή η φωτιά να είναι δυνατή). Λίγο πριν αναποδογυριστούν, λαδώνονται και από την πάνω πλευρά και μετά αναποδογυρίζονται και ψήνονται και από αυτή.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΔροσερό κωκ ταψιού
Επόμενο άρθροΝτόνατς με ζάχαρη καρύδας