Σπανακοτυροπιτακια Λιβάνου

Παγώνουν καλά σε μια σακούλα κατάψυξης και μπορούν να ξαναζεσταθούν από την καταψυξη ή απλά να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου και να τα φάτε.

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 φλιτζάνι λάδι σπορελαιο
2-3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΣΠΑΝΑΚΙ:
6 φλιτζάνια φρέσκο ​​σπανάκι, ή 1.5 κιλά. κατεψυγμένο σπανάκι ψιλοκομμένο, ξεπαγωμένο, στραγγισμένο και στυμμένο στεγνό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
αλάτι
300 γρ. φέτα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
80 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Εκτέλεση

ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΖΥΜΗ:
Eνεργοποιούμε τη μαγιά διαλύοντάς την σε ¼ φλιτζάνι από το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και αφήνοντάς την να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά. Ανακατευουμε μαζί το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ του μίξερ ή σε ένα μεσαίο μπολ.
Δημιουργήστε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέστε το λάδι και το μείγμα μαγιάς. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ βάσης εξοπλισμένο με το εξάρτημα γάντζου ή με το χέρι, δουλέψτε αργά τα υγρά συστατικά στα στεγνά, προσθέτοντας 1/2 φλιτζάνι νερό αργά. Προσθέστε περισσότερο νερό μόνο όσο χρειάζεται για να δημιουργήσετε μια κολλώδη ζύμη.
Ζυμώνουμε με το χέρι ή με τον γάντζο ζύμης στο μίξερ μέχρι η ζύμη να είναι πολύ μαλακή, λεία και κολλώδης στην αφή. Το ζύμωμα με το χέρι μπορεί να είναι άβολο στην αρχή γιατί είναι τόσο βρεγμένο, αλλά καθώς ζυμώνετε, η ζύμη θα σφίξει λίγο και θα απορροφήσει όλο το νερό.

Σε ένα καθαρό μπολ τουλάχιστον διπλάσιο από το μέγεθος της ζύμης, αλείφουμε ελαφρά τη ζύμη και τα πλαϊνά του μπολ με λάδι. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 90 λεπτά. Προσέχετε να μην υπερδιογκώσετε τη ζύμη.

ΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και αλάτι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Πιέζουμε τα μείγμα με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας και την προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με την κουτάλα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε δύο φύλλα ψησίματος με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Ανοίγετε τη μισή ζύμη σε στεγνή επιφάνεια εργασίας σε παχος 3 χιλ. Ανασηκώστε απαλά τη ζύμη από τις άκρες για να επιτρέψετε τη συστολή. Κόψτε τη ζύμη σε κύκλους 10 εκ. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη.
Ζυμώνουμε τα υπολείμματα, τα σκεπάζουμε με πλαστικό και τα αφήνουμε στην άκρη.
Γεμίστε τα στρογγυλα φύλλα της ζύμης βάζοντας μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε πιτας.
Προσέχουμε να μην ακουμπήσει η γέμιση στις άκρες της ζύμης όπου θα μαζευτεί και θα κλείσει.

Ενώνουμε τις τρεις πλευρές της ζύμης στο κέντρο πάνω από τη γέμιση και κλεινουμε σε τρίγωνο. Κλείνουμε καλά τη ζύμη.

Τοποθετήστε τα στα φύλλα ψησίματος και αλείψτε ή ψεκάστε τη ζύμη με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 18-20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Ρυθμίστε το φούρνο στο γκριλ για τα τελευταία 5 λεπτά ψησίματος για να παρουν ωραίο χρώμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το άλλο μισό της ζύμης και μετά με τα υπολείμματα που έχουν ζυμωθεί μεταξύ τους και έχουν αφεθεί να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά πριν ανοίξουμε.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Khalil Alsalman

Προηγούμενο άρθροΚολοκυθοκεφτέδες με τυρί, τριμμένη μελιτζάνα και πατάτα. 🥒🍆🥔
Επόμενο άρθροΡολάκια κολοκύθας, με τυρί και κανέλα!