Σπετζοφάι: η εξέλιξη ενός ιστορικού μεζέ

Υλικά

– 1 μεγάλο λουκάνικο κατά προτίμηση γίδινο ή πρόβειο
– 8 – 9 πιπεριές πράσινες κέρατο
– 10 λιαστές ντομάτες
– 2 – 3 σκόρδα ψιλοκομμένα
– 3 ώριμες μεγάλες ντομάτες ή 400 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
– 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
– Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά – ανάλογα με το πόσο πικάντικο είναι το λουκάνικο)
– 70 ml ελαιόλαδο
– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Ετοιμάζετε την ψησταριά που διαθέτετε (υγραερίου ή κάρβουνου) και ψήνετε το λουκάνικο ολόκληρο, καθώς και τις πιπεριές. Διαφορετικά, αν δεν έχετε ψησταριά, τα ψήνετε σε γκριλιέρα ή στο γκρίλ του φούρνου σας (είναι η πλησιέστερη εναλλακτική). Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο, κόβετε το λουκάνικο σε κομμάτια, αφήνετε τις πιπεριές ολόκληρες και τα διατηρείτε σκεπασμένα μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Αδειάζετε τα σπόρια από τις ντομάτες (αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες) με ένα κουταλάκι και τις τρίβετε. Σε ένα φαρδύ και μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το σκόρδο και το σοτάρετε για 20 – 30 δευτερόλεπτα (όχι περισσότερο γιατί θα πικρίσει).
Ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ και χαμηλώνετε τη φωτιά σε μεσαία ένταση έτσι ώστε να σιγοβράζει η σάλτσα. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη σάλτσα ντομάτας, αραιώστε την στο τηγάνι με λίγο ζεστό νερό γιατί συνήθως είναι πηχτή.

Μόλις η σάλτσα αρχίζει να δένει (αλλά όχι εντελώς), ρίχνετε το λουκάνικο, τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες, το μπούκοβο (αν βάλετε) και συνεχίζετε μέχρι τα υλικά να δέσουν και να μελώσουν. Δοκιμάζετε το αλάτι, προσθέστε αν χρειάζεται καθώς και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αποσύρετε από το μάτι της κουζίνας και αφήστε το φαγητό να κρυώσει λίγο, σε βαθμό που οι γεύσεις των υλικών να είναι διακριτές και να μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς η σάλτσα να κάψει τα σωθικά σας.
Φροντίστε να υπάρχει καλό προζυμένιο ψωμί (συνταγή εδώ), περασμένο και αυτό από τη σχάρα ή το γκρίλ.

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι από το SeriousTaste

Προηγούμενο άρθροΦλογέρες Μπακλαβά με κρέμα
Επόμενο άρθροΣτριφτάρια με γέμιση τυριού και μαγιονέζας