Σπιτικά εκλεράκια

Ήμουν πολύ «φοβισμένος» να φτιάξω εκλέρ. Φαινόταν σαν μια περίπλοκη διαδικασία 
Ωστόσο, αφού ανακάλυψα ότι η προετοιμασία τους δεν είναι τόσο δύσκολη, εφ ‘όσον ακολουθούν μερικοί βασικοί κανόνες, είμαι πολύ χαρούμενος που δοκιμάζω διαφορετικές επιλογές για την προετοιμασία τους.

Υλικά

Για τη ζύμη στον ατμό:
150 γραμμάρια αλεύρι
125 ml. γάλα
125 ml. νερό
100 γραμμάρια βουτύρου
3-4 τεμ. αυγά
πρέζα αλάτι
1 κουτ ζάχαρη
Επιπλέον: 1 χτυπημένο αυγό για επάλλειψη

Για την κρέμα:
500 ml. γάλα
150 g ζάχαρης
3 τεμ. κρόκοι
30 g φυσικού αμύλου
50 g βούτυρο
1 βανίλια
150 ml. κρέμα γάλακτος ή 100 g βουτύρου

Εκτέλεση

Για το γλασσο:
100 g σοκολάτας
100 ml. κρέμα γάλακτος
Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, η ζάχαρη διαλύθηκε και το υγρό αρχίζει να βράζει, σβήστε τη φωτιά, ρίξτε το αλεύρι αναμεμιγμένο με μια πρέζα αλάτι.
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε έντονα με ένα ξύλινο κουτάλι έως ότου η ζύμη αρχίσει να διαχωρίζεται από τα τοιχωματα του μπολ και να γίνει μια ωραία μπάλα. Εάν η εστία είναι πολύ ζεστή, αφαιρέστε ττην κατσαρολα από αυτή, αλλά είναι καλό να μαγειρέψετε για περίπου ένα λεπτό, ώστε το αλεύρι να μην παραμείνει ωμό.
Αφήστε τη ζύμη να κρυώσει για 10 λεπτά και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ετοιμάστε τα ταψιά και καλύψτε τα με χαρτί ψησίματος.

Όταν η ζύμη έχει κρυώσει, προσθέστε τα αυγά ένα προς ένα και στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ ή ανακατέψτε πιο έντονα με το χέρι έως ότου το αυγό απορροφηθεί πλήρως στη ζύμη. Ανάλογα με το μέγεθος των αυγών, η ζύμη μπορεί να χωρέσει 3 ή 4 αυγά.
Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ κρύα, γιατί τότε θα γίνει παχια και θα είναι πιο δύσκολο να δουλέψετε.
Με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής, φτιαχνετε καλούπια διαφορετικών μεγεθών σε χαρτί ψησίματος και μπορούν να σχηματιστούν εκλέρ σε στρογγυλό σχήμα με ένα κουταλάκι του γλυκού. Πρέπει να εχουν μια απόσταση μεταξύ τους.


Αλειφουμε τα εκλέρ πολύ απαλά με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς χωρίς ανεμιστήρα για περίπου 25-30 λεπτά.
Ο φούρνος ΔΕΝ ανοίγει κατά το ψήσιμο! Εάν πιστεύουμε ότι έχουν γίνει γρήγορα χρυσά, μπορούμε να μειώσουμε τα τελευταία 10 λεπτά σε 170 βαθμούς.

Αφήνετε να κρυώσουν στο ταψί, γιατί ενώ είναι ζεστά όταν κινούνται, είναι πιθανό να πέσουν Ενώ τα eclairs κρυώνουν, προετοιμάστε την κρέμα.

Περίπου 400 ml. γάλα, ζάχαρη και 50 γραμμάρια. Το  θερμαίνεται στη σόμπα. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με το κορν φλαουρ και το υπόλοιπο γάλα.
Όταν το γάλα στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και ρίξτε το μείγμα αυγών σε μία λεπτή ροη, ανακατεύοντας συνεχώς και έντονα έως ότου η κρέμα πήξει. Προσθέστε τη βανίλια και αφήστε το να κρυώσει εντελώς, διατηρώντας το δοχείο καλυμμένο με καπάκι ή μεμβράνη ώστε να μην σχηματίσει κρούστα.  (Την επόμενη φορά θα φτιάξω και θα βάλω την κρέμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.)
Όταν η κρέμα έχει κρυώσει, ανακατέψτε την με σαντιγί ή μαλακό βούτυρο.
Στην πρώτη περίπτωση, η κρέμα γίνεται πιο αφράτη και ευάερη, και στη δεύτερη – παχύτερη.
Τα εκλέρ γεμίζουν με τη βοήθεια σικ. Εάν είναι μκρόστενα, μπορούν να γίνουν δύο οπές στην επάνω πλευρά για πιο ομοιόμορφη πλήρωση και επειδή θα υπάρχει γλασσο σοκολάτας, οι οπές δεν θα είναι ορατές. Εάν είναι στρογγυλά, η τρύπα είναι μόνο μία και βρίσκεται στην κάτω πλευρά.

Για το γλασσο: Σε ένα μπολ, τριβουμε τη σοκολάτα και ρίχνουμε την καυτή κρέμα γαλακιος πάνω της και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως. Ρίχνω τη λιωμένη σοκολάτα σε μια σακούλα, κόβω μια γωνία και σχηματίζω όμορφες ρίγες στις εκλέρ. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα λούστρο με λευκή σοκολάτα και εναλλακτικές λωρίδες λευκής και μαύρης σοκολάτας, αλλά πρέπει να περιμένετε λίγο, πρώτα να κρυώσετε μια σοκολάτα και στη συνέχεια να φτιάξετε λωρίδες με την άλλη. Ή μπορείτε να βουτήξετε προσεκτικά ολόκληρο το πάνω μέρος του εκλέρ στο μπολ με το γλασσο σοκολάτας. Έτσι θα έχουμε πολύ περισσότερη σοκολάτα και γλυκά εκλέρ.

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με μανιτάρια και πράσα
Επόμενο άρθροΠανεύκολη αφράτη Τυρόπιτα