Σπιτικά μπακλαβαδάκια με καρύδια…

Υλικά

για τη ζύμη:
– 600 γραμμάρια αλεύρι
– 1 αυγό
– 250 ml γάλα
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 270 γρ βούτυρο
(50γρ για τη ζύμη και 220γρ για βούρτσισμα)

για τη γέμιση:
– 400γρ καρύδια
– 400 γρ ζάχαρη άχνη
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

για το σιρόπι:
– 250 γραμμάρια ζάχαρης
– 250 ml νερό
– 50 γραμμάρια χυμό λεμονιού

Για το ψήσιμο:
– 1 κρόκος
– 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα
– 30 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τα μπακλαβαδάκια ρίχνοντας σ ένα μπολ ένα αυγό, αλάτι και το χτυπάμε, στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και 50 γρ βούτυρο ανακατεύουμε, συνεχίζουμε και ρίχνουμε το λιγο λιγο το αλεύρι ανακατεύουμε για να απορροφηθεί όλο έως ότου αρχίζει να παίρνω ζύμη αρχίζουμε να ζυμώνουμε πλέον με τα χέρια και βγάζουμε τη ζύμη από τη στον πάγκο εργασίας σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε μ ένα πολύ καλό ζύμωμα.
Βάζουμε τη ζύμη μας μέσα σε ένα λαδωμένο μπολ σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30 λεπτά

για τη γέμιση
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα χτυπάμε να μην είναι εντελώς σκόνη αλλά να μπορούμε να τα αισθανόμαστε και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, μέσα στο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη μαζί με τα καρύδια την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να αναμιχθεί όλο το ξηρό μείγμα.

Για το σιρόπι
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και το λεμόνι ανακατεύουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση έως ότου δέσει το σιρόπι μας.

Βγάζουμε από το μπολ την ζύμη και κόβουμε κόβουμε σε τρία κομμάτια και από τα τρία κομμάτια αυτά κοβουμε μικρά ζυμαράκια περίπου 40 γραμμάρια το ένα και τα πλάθουμε με το χέρι να γίνει μπαλάκια.
Αλευρώνουμε ένα δίσκο βάζουμε τα μπαλάκια μέσα στο δίσκο και τα σκεπάζουμε πάλι και τα αφήνουμε περίπου για 15 με 20 λεπτά.
Παίρνουμε ένα-ένα το μπαλάκι και με ένα πλάστη θα ανοίγουμε φύλλο περίπου σε μία διάμετρο 20 με 22 cm.
Αλείφουμε με βούτυρο (250 γρ) απλώνουμε τη γέμιση να καλύψει περίπου το μισό φύλλο και στη συνέχεια τυλίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη, τα σουρώνουμε στις δύο άκρες προς το κέντρο και το αφαιρούμε τον πλάστη.


Αλείφουμε ένα ταψί φούρνου με βούτυρο και βάζουμε τα μπακλαβαδάκια μας, τ αλείφουμε τα μπακλαβαδάκια από πάνω με χτυπημένο κρόκο αυγού

και ψήνουμε σε ένα φούρνο 10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Τα βγάζουμε και βουρτσίστε με λιωμένο βούτυρο (περίπου 30 γρ.) και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά.
Βγαζουμε ζεστά και σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι και αφήνουμε να το “πιουν” διακοσμούμε με τριμμένο καρύδι απο πάνω

Καλή Επιτυχία

Find more delicious recipes here

Προηγούμενο άρθροΠατατοτηγανίτες φανταστικές…κάτι ανάμεσα σε κεφτεδάκι και τηγανίτα
Επόμενο άρθροMηλόπιτα με κρέμα