Σπιτικές Πίτες Ολικής

Συστατικά

4 φλιτζάνια (500g) αλεύρι ολικής αλέσεως
4 φλιτζάνια (500g) σκληρό αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι ή μηλόξυδο
1 ⅔ κουταλιά της σούπας (15g) ξηρή ή στιγμιαία ζύμη
2 κουταλιές της σούπας (40 γρ.) Μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού (14 γραμμάρια) αλάτι
2 ½ φλιτζάνια (600ml) ζεστό νερό + ½ φλιτζάνι για διάλυση της μαγιάς
Αλεύρι σιμιγδαλιού για το ανοιγμα της ζύμης
Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Οδηγίες

Διαλύουμε την μαγιά και το μέλι σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Χρειάζεται περίπου 5 λεπτά για να ενεργοποιηθεί.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, συνδυάστε όλα τα συστατικά (νερό, νερό με μαγια και μέλι, ξύδι, αλάτι, αλεύρι). Ζυμώνουμε τη ζύμη στο μπολ για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή.
Προσθέστε πολύ μικρές ποσότητες από το σκληρό αλεύρι εάν η ζύμη είναι εξαιρετικά κολλώδης.
Εναλλακτικά, ζυμώνετε τη ζύμη με μεσαία ταχύτητα σε ένα μιξερ εφοδιασμένο με το εξάρτημα γάντζου ζύμης  περίπου 5 λεπτά. Μην το παραζυμώνετε.
Καλύψτε το μπολ με μια υγρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να φουσκώσει (διπλάσιο μεγέθος) σε ένα ζεστό μέρος για 30 λεπτά έως 1 ώρα.

Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί, ζυμώστε το και μεταφέρετε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
Χρησιμοποιήστε αλεύρι σκληρό ή σιμιγδαλιού για το άνοιγμα. Χωρίστε τη ζύμη σε ίσες μπάλες (περίπου 13 για μεγάλες πίτες και 25 για μικρές).
Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε κύκλο, όχι περισσότερο από 0,5 cm πάχος, προσέχοντας να μην σκίσετε τη ζύμη και να διατηρήσετε το ίδιο πάχος σε όλη την πιτα. Δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Χρησιμοποιήστε ένα στρογγυλό κόπτη ή απλά ένα πιάτο για να κόψετε σε στρογγυλά κομμάτια.
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια υψηλή φωτιά και πασπαλίζετε με ελαιόλαδο. Τοποθετήστε κάθε κομμάτι και μαγειρέψτε για περίπου ένα λεπτό. Αρκετές φρουσκάλες από αέρα φουσκώνουν.
Προσέξτε να μην τις κάψετε. Γυρίστε τες και από τη άλλη 1 λεπτό. Βγάλτε από το τηγάνι και τυλίξτε σε μια πετσέτα κουζίνας. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο της ζύμης και κρατηστε τες σε μια πετσέτα κουζίνας μέχρι να κρυώσουν.
Κρατήστε τα πιτάκια σας αποθηκευμένα σε ένα δοχείο τροφίμων για έως και 3-4 ημέρες ή
στην κατάψυξη για έως και 2 μήνες.

ΠΗΓΗ: grecianpurveyor.com

Προηγούμενο άρθροΓιαννιώτικο Κουνέλι Στιφάδο
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα στο τηγάνι (για κάθε εργαζόμενη γυναίκα)