Σπιτική κέτσαπ

Για όσους δεν έχουν ακόμη ετοιμάσει Σπιτική κέτσαπ για το χειμώνα, σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή.
Πρώτα απ’ όλα, επιλέξτε τις κατάλληλες ντομάτες, ώστε να είναι σαρκώδεις και να έχουν λίγο χυμό (εγώ χρησιμοποιώ την ποικιλία Rio Grande).
Από όλες τις συνταγές κέτσαπ που έχω φτιάξει (και έχω δοκιμάσει πολλές), αυτή είναι η καλύτερη.

Έτσι, χρειαζόμαστε:

3,5 κιλά ώριμες ντομάτες ποικιλια ρομα ή Rio Grande
1 κιλό δαμάσκηνα (ή 0,5 κιλό δαμάσκηνα και 0,5 κιλό μήλα).
0,5 κιλό κρεμμύδια
2 κομμάτια κόκκινης πιπεριάς
1/2 κεφάλι σκόρδο
1,5 κουταλιά της σούπας αλάτι
0,5 κουταλιά της σούπας κανέλα
300 γραμμάρια ζάχαρη
100-150 γραμμάρια ξύδι 9%
1,5 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
4-6 φύλλα δάφνης
6-8 κομμάτια γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Βάλτε όλα τα λαχανικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 1,5 ώρα. Στη συνέχεια, χτυπήστε τη μάζα σε ένα κλασικο μπλέντερ ή σε ένα μπλέντερ βύθισης. Σουρώστε το από κόσκινο για να αφαιρέσετε τους σπόρους και τα υπολείμματα της φλούδας.

Επιστρέψτε το τριμμένο μείγμα πίσω στη φωτιά, προσθέστε όλα τα μπαχαρικά εκτός από το ξύδι, μαγειρέψτε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να έχει την επιθυμητή συνοχή. Προσθέστε το ξύδι, μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και τα γαρύφαλλα και ανακατέψτε.
Αν σας αρέσει λιγότερο ξινό, προσθέστε λιγότερο ξύδι, αν σας αρέσει περισσότερο γλυκόξινο, προσθέστε περισσότερο.
Εγώ προσθέτω 100 γρ. ξύδι, αλλά εξαρτάται και από το είδος της ντομάτας (γλυκιά ή ξινή) που χρησιμοποιείτε.
Νομίζω ότι μόλις δοκιμάσετε αυτό το κέτσαπ, δεν θα θέλετε να αγοράσετε κανένα άλλο.
Βγάζει 2,4 λίτρα.

Για όσους δεν έχουν ακόμη ετοιμάσει σπιτική κέτσαπ για το χειμώνα, σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή.
Πρώτα απ’ όλα, επιλέξτε τις κατάλληλες ντομάτες, ώστε να είναι σαρκώδεις και να έχουν λίγο χυμό (εγώ χρησιμοποιώ την ποικιλία Rio Grande).
Από όλες τις συνταγές κέτσαπ που έχω φτιάξει (και έχω δοκιμάσει πολλές), αυτή είναι η καλύτερη. Αποθηκεύσετε σε αποστειρωμένα βάζα

Σπιτική κέτσαπ
Σπιτική κέτσαπ

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: Зоя Ралка

Προηγούμενο άρθροΓλυκιά Γαλατόπιτα της αναλήψεως
Επόμενο άρθροKέικ αμυγδάλου με λεμόνι και λευκή σοκολάτα 🍋🥮☕