Συστατικά
1 κιλό κόκκινες πιπεριές (γλυκιά)
1 κιλό κρεμμύδια
1 κιλό ντομάτες
4 φλιτζάνια νερό
1/2 κιλό ρεβίθια (μαγειρεμένα ή κονσερβοποιημένα, στραγγισμένα)
16γρ γιαούρτι (απλό)
2 κιλά αλεύρι
1 Μαγιά πακέτων (Νωπή, Ξηρή)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζεστό κόκκινο πιπέρι (νιφάδες)
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Πως θα τον φτιάξετε

Καθαρίστε τα λαχανικά και βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό.
Βράστε τα μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά. Στραγγίστε τα, στη συνέχεια προσθέστε τα μαγειρεμένα ρεβίθια και ριξτε το μείγμα σε ένα μπλέντερ.
Εάν το μείγμα φαίνεται να κραταει πολυ νερό, αφήστε το δε ενα σουροτυρι για λίγα λεπτά για να αφήσει το υπερβολικό νερό στάζοντας.
 
Βάλτε τον πουρέ λαχανικών σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Ριξτε την ξηρή μαγιά και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε.
 
Τώρα ξεκινήστε να προσθέτετε πολύ αργά το αλεύρι και επεξεργαστείτε το μείγμα με τα χέρια σας. Συνεχίστε τη διαδικασία έως ότου όλο το αλεύρι αναμειχθεί ομοιόμορφα και έχετε μία ομογενοπιοιμένη ζύμη.
 
Σκεπάστε το μπολ με κάποια υγρή πετσέτα και βάλτε το σε ένα ζεστό μέρος για 5 ημέρες. Ελέγξτε την ζύμη κάθε μέρα και ανακατέψτε για να διατηρείτε η ζύμωση.
 
Την 5η ημέρα, αφαιρέστε την πετσέτα και το περιτύλιγμα και ανακατέψτε καλά το μείγμα. Θα πρέπει να έχει ένα ξινό άρωμα και να είναι λαμπερό πορτοκαλί χρώμα.
 
Χρησιμοποιώντας κουτάλια πάρτε κουταλιές ζύμης και βάλτε πάνω σε  φύλλα ψησίματος.
Αφήστε τα  σε ξηρό μέρος έως ότου η μία πλευρά στεγνώσει τελείως. Αναποδογυρίστε τα και αφήστε τις άλλες πλευρές να στεγνώσουν.
 
Αφού οι κουταλιές ζύμης ξεραθούν, μπορείτε να αρχίσετε να τις σπάτε με τα δάχτυλά σας. Μέσα η ζύμη θα εξακολουθεί να είναι υγρή, οπότε αφήνετε περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν περαιτέρω τα σπασμενα κομμάτια.
 
Επαναλάβετε τη διαδικασία θρυμματισμού και ξήρανσης αρκετές φορές μέχρι τα κομμάτια να είναι αρκετά μικρά για μπορούν να τριφτούν σε ένα λεπτό κόσκινο.
 
Μόλις τρίψετε και έχετε πλέον μία πολύ λεπτή σκόνη, απλώστε την πάλι σε δίσκους και συνεχίστε να τη στεγνώνετε, ανακατεύοντας τη σκόνη με τα χέρια σας περιστασιακά.
 
 Εφόσον είστε σίγουροι ότι στεγνώνωθηκε καλά, μπορείτε να αποθηκεύσετε την σκόνη σε γυάλινα δοχεία για περισσότερο από 1 χρόνο χωρίς να χρειάζεται ψύξη.
 
Για να φτιάξετε τη σούπα tarhana, απλά μαγειρέψτε μερικές κουταλιές της σούπας σε ζεστό γάλα ή νερό μέχρι να πηξει και προσθέστε βούτυρο, αλάτι και μπαχαρικά για γεύση.
Προηγούμενο άρθροΜπακαλιαράκια Αχνιστά: Νόστιμο και υγιεινό πιάτο για όλη την οικογένεια!
Επόμενο άρθροΜανιταρόπιτα