Σπιτικό γιαούρτι

Έχω δει ότι υπάρχουν πολλές συνταγές για Σπιτικό γιαούρτι, αλλά καμία από αυτές δεν φτιάχνεται με αυτόν τον τρόπο. Έτσι το φτιάχνανε στο χωριό μου, και ελπίζω ότι θα ενθουσιαστείτε με αυτό το υπέροχο γιαούρτι όπως εγώ 🙂

Συστατικά

3 λίτρα γάλα
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Παρασκευή

1. Βάζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά να βράσει.
Το γάλα πρέπει να ανακατεύεται περιστασιακά για να μην καεί.
2. Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο γυάλινο ή κεραμικό μπολ και όταν βράσει το γάλα, το ρίχνουμε στο μπολ.
3. Αφήνουμε το γάλα ξεσκέπαστο να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
4. Βάλτε 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και μερικές κουταλιές της σούπας γάλα από το μπολ σε ένα άλλο μπολ και ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι.

5. Αφού πιάσει κρoυστα (πέτσα) πάνω το γάλα στο μεγαλο μπολ, μετακινούμε σιγά σιγά ένα μέρος της πετσας με μια κουτάλα να γίνει μια τρύπα και ρίχνουμε μέσα το χτυπημένο γιαούρτι.
Ανακατεύουμε σιγά σιγά το γιαούρτι με το γάλα. Αν πέσει η πετσα δεν είναι πρόβλημα, απλά είναι πιο ωραίο να μείνει από πάνω.
6. Καλύψτε το μπολ με αλουμινόχαρτο και κάντε τρύπες στο αλουμινόχαρτο με μια οδοντογλυφίδα.
7. Τυλίξτε το μπολ με μια κουβέρτα και αφήστε το για 6-7 ώρες ή όλη τη νύχτα (συνήθως το κάνω αργότερα το βράδυ)

8. Ξετυλίγουμε το μπολ, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο προσέχοντας να μην πέσει το νερό από το αλουμινόχαρτο στο γιαούρτι.
Βάζουμε μερικές χαρτοπετσέτες ή καθαρή γάζα απευθείας πάνω στο γιαούρτι για να απορροφήσει το υγρό, σκεπάζουμε ξανά το μπολ με αλουμινόχαρτο
και βάζουμε το στο ψυγείο να κρυώσει.

Σερβίρισμα
Το γιαούρτι που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μείνει στο ψυγείο έως και 7 ημέρες (αν δεν το φάτε μέχρι τότε 🙂 )
Αν θέλετε το γιαούρτι σας να είναι πηχτό θα πρέπει να το βάλετε σε μικρότερο δοχείο, να το σκεπάζετε με χαρτί κουζίνας ή γάζα ώστε οι άκρες να βγαίνουν πάνω από το μπολ, να σκεπάζετε ελαφρά με αλουμινόχαρτο και να τοποθετείτε το μπολ μέσα σ ένα μεγαλύτερο δοχείο. Έτσι θα στραγγίσει το νερό από το γιαούρτι και θα πάρετε ένα πολύ ωραίο παχύρρευστο γιαούρτι.

 

Προηγούμενο άρθροΡαβανί με ινδοκάρυδο
Επόμενο άρθροΣπανακοκεφτέδες