Σπιτικό Χωριάτικο Ψωμί

Συστατικά

Για τη μαγιά:
1 γρ φρέσκια μαγιά μπύρας
50 γρ αλεύρι 00
50 γρ Νερό
Για τη ζύμη:
350 γρ αλεύρι 00
250 γρ Σιμιγδάλι σκληρού σιταριού ξαναγυρισμένο
400 ml νερό
7 γρ φρέσκια μαγιά μπύρας
1 κουταλάκι αλάτι
Μισό κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη

Παρασκευή

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ

Βάζουμε 1 γραμμάριο μαγιά μπύρας μαζί με 50 ml νερό και 50 g αλεύρι 00 και ζυμώνουμε.
Αφήστε το να ξεκουραστεί για 40 λεπτά και μετά πάρτε το, ζυμώστε το ξανά και βάλτε το σε ένα μπολ καλυμμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για μια νύχτα.

ΠΡΩΤΗ ΖΥΜΗ
Βάζουμε το αλεύρι 00, το αλευρωμένο σιμιγδάλι και τη μαγιά μπύρας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε.
Προσθέστε επίσης τη ζύμη που ετοιμάσατε το προηγούμενο βράδυ και αρχίστε να προσθέτετε νερό σε θερμοκρασία
δωματίου, ανακατεύοντας με το κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνετε με τα χέρια σας.
Προσθέστε επίσης το αλάτι και συνεχίστε να ζυμώνετε έντονα με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε μια λεία και ομοιογενή ζύμη.
Αν έχετε μίξερ, χρησιμοποιήστε το γάντζο και συνεχίστε μέχρι η ζύμη να βγει από τα τοιχώματα.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Μετά την αύξηση του χρόνου, συνεχίστε τη ζύμη και ξεφουσκώστε τη με τα χέρια σας και, στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα ορθογώνιο στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
Πάρτε τη δεξιά πλευρά του ορθογωνίου και φέρτε το στο κέντρο.
Πάρτε την αριστερή πλευρά και φέρτε το στο κέντρο κλείνοντάς το στα δεξιά.
Πάρτε τη χαμηλή πλευρά και φέρτε το στο κέντρο και στη συνέχεια κάντε το ίδιο με την πάνω πλευρά.


Γυρίστε τη ζύμη και δουλέψτε με τα χέρια σας για να δημιουργήσετε μια μπάλα και στη συνέχεια δώστε στη ζύμη ένα ελαφρώς μακρόστενο σχήμα.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα ταψί με λαδόκολλα, καλύψτε με ένα καθαρό πανί και αφήστε την να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Βάζουμε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό στον πάτο του φούρνου.
Ενεργοποιήστε τον φούρνο στους 250 ° και αφήστε τον να φτάσει σε θερμοκρασία.

Ψηστε το χωριάτικο ψωμί και μαγειρέψτε το για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά.


Βγάλτε το ψωμί από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.

Καλήεπιτυχία

Προηγούμενο άρθροΠολίτικο Γλυκό Βυζαντινό Ραβάνι
Επόμενο άρθροΧειμώνας και κρεατόσουπα πάνε παρέα