Σπιτικό ψωμί

Υλικά

Για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά:
1/2 κύβο ζωντανής μαγιάς,
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
λίγο λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και νερό. .

500 γρ αλεύρι λευκό
300 g σιμιγδάλι σιταριού πολύ εκλεκτό.
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
λίγο ξύδι
Νερό περίπου 350 ml.
Μίγμα μπαχαρικών Προβηγκίας (εγώ έχω γιατι μου αρέσει)

Εκτέλεση

Για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά:

Εβαλα σε ένα μπολ μαγιά, αλεύρι, ζάχαρη και νερό. Ανακάτεψα και άφησα τη μαγιά να ενεργοποιηθεί.

Σε αυτό το διάστημα κοσκίνισα αλεύρι και σιμιγδάλι. Πρόσθεσα 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και ανακάτεψα καλά.
Στη μέση έριξα λάδι και λίγο ξύδι. Στη συνέχεια, προσθέστε την ενεργοποιημένη μαγιά. Νερό περίπου 350 ml.
Ανακάτεψα με ένα κουτάλι μέχρι να πάρει υφή ζύμης και μετά συνέχισα να ζυμώνω με τα χέρια μου.

Μετέφερα τη ζύμη από χέρι σε χέρι, έτσι έγινε πιο απαλή και ελαστική. Το έβαζαν σε ένα μπολ, το άλειψα με λάδι και το σκέπασα με αλουμινόχαρτο και από πάνω μια πετσέτα. Το αφήνω να φουσκώσει στη ζέστη. Στη συνέχεια το χώρισα σε 2 μέρη, τα έπλασα, τα άλειψα με λάδι από πάνω, έκανα τομές με ένα μαχαίρι, πασπαλίσαμε με μπαχαρικό της Προβηγκίας και πασπαλίσαμε με αλεύρι, τα έβαλα στο ταψί προστρωμένο με χαρτί και τα άφησα μέσα φούρνο να φουσκώσει για άλλα 20 λεπτά.
(Είχα προθερμάνει τον φούρνο πριν από λίγο.) Μετά άναψα το φούρνο στους 160° και μετά από 10 λεπτά περίπου τον αύξησα στους 180. Έψησα λοιπόν μέχρι να είναι έτοιμο. Το έβγαλα και το ψέκασα ελαφρά με νερό και το σκέπασα με μια πετσέτα.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο ψητό με πατάτες baby, καρότα και αποξηραμένα βερίκοκα 🍷
Επόμενο άρθροΣαρμάς Καπαμά