Σταρένιο Ψωμί

Αυτό το Σταρένιο Ψωμί βγαίνει είναι πάντα καλό και ετοιμάζεται γρήγορα, δεν θρυμματίζεται η ψίχα είναι ελαστική και η κόρα είναι τραγανή.

✅ Υλικά

Νερό-200 γρ. (+10/20 γρ. αν η ζύμη είναι πυκνή)
Μαγιά – 13 g (ξηρή 4 g)
Λάδι-3 κουταλιές της σούπας (έχω βότανα και σκόρδο
Αλάτι – 1 κουτ.γλ
Ζάχαρη-1 κουτ.γλ
Αλεύρι-350 g (1/g ή in/g)

✅ Προετοιμασία

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, προσθέτουμε αλάτι, ζάχαρη, λάδι, κοσκινισμένο αλεύρι, ζυμώνουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική (όχι πυκνή, έστω και λίγο κολλώδης)
Αλείφουμε το μπολ και την κορυφή της ζύμης με λάδι, σκεπάζουμε με μεμβράνη, αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Πασπαλίστε το τραπέζι με λίγο αλεύρι, τεντώστε τη ζύμη σε ορθογώνιο/οβάλ – τυλίξτε το σε ρολό – πιέστε το ρολό σε λωρίδα με τα δάχτυλά σας – τυλίξτε το ξανά σε ρολό – σχηματίστε ένα ορθογώνιο/οβάλ καντε ρολό – τσιμπήστε τα πλαϊνά – δώστε το σχήμα ενός καρβελιού.
Μεταφέρετε σε ενα δισκο, καλύψτε, αφήστε το να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Πριν το ψήσιμο, πασπαλίζουμε με αλεύρι με τη σήτα, κάνουμε κοψίματα με μια λεπίδα ή ένα κοφτερό μαχαίρι.
Μπορείτε να ψήσετε με ή χωρίς ατμό, όπως σας βολεύει, εγώ ψήνω πάντα ψωμί με ατμό.

✅ Με ατμο
Ζεσταίνουμε το φούρνο μαζί με ένα ταψί και ένα μπολ με νερο για ατμό στα 220 βαθμους, μεταφέρουμε το ψωμι μαζί με το χαρτι στο ζεστό ταψι, ρίχνουμε βραστό νερό στο μπολ, κλείνουμε γρήγορα την πόρτα.
Ψήνουμε για 10 λεπτά με ατμό και μετά μειώνουμε στους 200 – ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Ελέγξτε για ετοιμότητα χτυπώντας το κάτω μέρος της φραντζόλας

✅ Χωρίς ατμό
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμους- ψήνουμε για 30/40 λεπτά. μέχρι να ροδίσει (ελέγξτε την ετοιμότητα χτυπωντας από κάτω)
Αυτή η μερίδα ζύμης δίνει ένα καρβέλι 500 γρ. η φωτογραφία δείχνει μια διπλή μερίδα, ένα καρβέλι και δύο μικρά καρβέλια ψωμί.
Μπορείτε να προσθέσετε και σπόρους, χρησιμοποιώ ένα μείγμα.

Μαγειρέψτε με ευχαρίστηση❤️ Να έχετε πάντα επιτυχία!

Татьяна Петришина

Προηγούμενο άρθροΚέικ με γεύση μήλο, βούτυρο, κανέλα και αρωματικό κρουασάν
Επόμενο άρθροΣάντουιτς με χάμπουργκερ και τηγανητό αυγό.