Στιφάδο μοσχάρι με κάστανο

Το Στιφάδο είναι ένα λαχταριστό φαγητό που παρασκευάζεται είτε με μοσχαρίσιο είτε με κουνέλι και πολλά γλυκά καστανά κρεμμύδια, αρωματικά μπαχαρικά, κόκκινο κρασί και ντομάτα.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια απελευθερώνουν τα σάκχαρά τους στο φούρνο με αποτέλεσμα την πιο έντονη γεύση, πλούσια, πηχτή σάλτσα για να κολυμπήσει το τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας. Αυτό το οικογενειακό πιάτο ετοιμάζεται ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ – απλά σοτάρετε το μοσχάρι,
ρίξτε τα μπαχαρικά και τα υγρά και ξεχάστε το καθώς σιγοψήνεται στο φούρνο και αρωματίζει το σπίτι με το πιο εκπληκτικό άρωμα.
Κάντε tag την οικογένεια και τους φίλους σας με την παρακάτω συνταγή για να μην χάσουν αυτό το εκπληκτικό στιφάδο .

Χρόνος μαγειρέματος: 2,5 – 3 ώρες
Σερβίρει : 4-6

Υλικά

500 γρ μικρά καστανά κρεμμύδια, κομμένα στη μέση*
1 κιλό μοσχάρι ελιά σε κομμάτια των 80 γρ
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κσ μέλι
3 φρέσκα φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
4 ολόκληρα γαρίφαλα
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
200 γρ ντομάτα τριμμένη
νιφάδες θαλασσινού αλατιού και τριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο με αέρα στους 150 C.
Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με χοντρη βάση σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι.
Προσθέστε το κρέας και σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει παντού. Βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με 1 φλιτζάνι νερό και ανακατέψτε να ενωθούν.
Επιστρέψτε το κρέας στην κασταρόλα και τοποθετήστε το καπάκι.

Ψήνετε στο φούρνο για 2,5 – 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Προσαρμόστε το καρύκευμα όσο θέλετε.
Σερβίρετε με ζεσττό ψωμάκι.

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της Helen Tzouganatos

Προηγούμενο άρθροΑρνάκι στο Φούρνο με Πατάτες
Επόμενο άρθροΛαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή