Στριφτή τυρόπιτα σφολιάτας με μυζήθρα και μέλι

Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή τυρόπιτας με μέλι και αρωματικά υλικά που απογειώνουν τη γεύση και σε ταξιδεύει σε άλλα μέρη. Η Στριφτή τυρόπιτα σφολιάτας με μυζήθρα και μέλι είναι ιδανική για ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα σερβιρισμένο με δροσερη σαλάτα!

Συστατικά 🛒

2 ορθογώνια φύλλα σφολιάτας
2 κουταλιές της σούπας μέλι
100g μυζήθρα, θρυμματισμένη
100g Παρμεζάνα
50g καρύδια, χοντροκομμένα
Φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας γάλα
Θαλασσινό αλάτι και σπασμένο πιπέρι

Μέθοδος

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Ρίξτε 1 κ.σ. μέλι σε κάθε φύλλο σφολιάτας.
Μοιράστε τα καρύδια, το τυρί και την παρμεζάνα και σκορπίστε τα σε κάθε φύλλο σφολιάτας.
Τοποθετήστε από πάνω θυμάρι και αλατοπιπερώστε.
Τυλίξτε κάθε φύλλο σφολιάτας σε ρολό και κόψτε το στη μέση κατά μήκος. Αφού κόψετε, σφίξτε λίγο τη ζύμη για να
κρατήσετε τη γέμιση μέσα.

Στρίψτε κάθε κομμάτι ζύμης και σχηματίστε ένα στρογγυλό σχήμα σαν σαλιγκάρι, ενώνοντας τα υπόλοιπα κομμάτια με
τσιμπήματα στα άκρα.
Αλείψτε με γάλα και πασπαλίστε με θυμάρι.
Ψήστε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει, να πάρει χρώμα και να ψηθεί.
Αφαιρέστε από το φούρνο.
Σκορπίστε μερικά καρύδια και επιπλέον θυμάρι από πάνω και σερβίρετε ζεστά. Καλή όρεξη! 😊

Σημειωση
Αυτή η συνταγή με σφολιάτα σφολιάτα είναι πολύ ευέλικτη και μπορεί να γίνει με διαφορετικά υλικά.
Μπέικον και τσένταρ, κράνμπερις, μπλε τυρι και μπέικον, βραστά μήλα και κανέλα, σοκολάτα, νουτέλα και φουντούκια.

Η Εμπνευση είναι από την συνταγής της Lolly’s Kitchen

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυρόπιτα στριφτή με χειροποίητο φύλλο!!!

Τυρόπιτα στριφτή με χειροποίητο φύλλο!!!

Υλικά:

Για τη ζύμη:
450 – 500 γρ.αλευρι γ.ο.χ
1 ποτήρι νερό χλιαρό (200ml)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι
1/2 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 κουταλιά κοφτή αλάτι.

1 κούπα ελαιόλαδο 230ml)

Για το άνοιγμα των φύλλων.
1 μεγάλη κούπα νισεστε200 γρ)
1 μεγάλη κούπα αλεύρι 250 – 300 γρ)

Για τη γέμιση:
700 γρ.τυρί φέτα ή μυζήθρα
4 αυγά
1/2 κούπα τσαγιού γάλα
3/4 της κούπας του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κ.γ.αλάτι
1/2 κ.γ.πιπέρι άσπρο

Εκτέλεση

1)Φτιάχνουμε το ζυμάρι:Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό,το λίγο ελαιόλαδο,το ξίδι,τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να κάνουμε μια ζύμη προς το μαλακό μεν αλλά να μην κολλάει στα χέρια.Όταν είναι έτοιμο το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
2)Φτιάχνουμε τη γέμιση:Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε το τυρί,προσθέτουμε τα αβγά,το γάλα,το ελαιόλαδο,το αλάτι και το πιπέρι.Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Το χωρίζουμε σε 11 ίσα μέρη.
3) Ανοίγουμε τα φύλλα:Πλάθουμε για λίγο το ζυμάρι και το κόβουμε σε 11 ίσα μέση.Κάνουμε 11 μικρές μπαλίτσες.Παίρνουμε μια μπαλίτσα βάζουμε αλεύρι και με τον λεπτό ξύλινο πλαστή πατάμε προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μεγαλώσει το φύλλο.

Όταν μεγαλώσει το τυλίγουμε στον πλάστη και με κινήσεις ανοίγουμε προς τα έξω το φύλλο ώστε να μεγαλώσει.Κάθε φορά πασπαλίζουμε με ελάχιστο νισεστέ ή αλεύρι (εναλλάξ).Όπου αντιληφθούμε ότι πάει να κολλήσει το φύλλο στον πλάστη βάζουμε λίγο αλεύρι ή νισεστέ και συνεχίζουμε τη διαδικασία ώσπου να γίνει ένα φύλο μεγάλο διαμέτρου 60 εκ.περιπου.Αν κάνει τρύπες μη ελάτε,δε φαίνεται στη πίτα αυτό.Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σκορπιστά και διπλώνουμε στη μέση το φύλλο.Απι πάνω βάζουμε το 1/8 της γέμισης και το μοιράζουμε στο μισό φύλλο.Τυλίγουμε το φύλλο σε ρόλο ξεκινώντας από την κυκλική πλευρά προς την ευθεία.Μετά το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού που έχουμε βουτυρώσει καλά.Προτιμάμε να βουτυρώνουμε το ταψί παρά να βάζουμε λάδι ώστε όταν το πιάσουμε με το χέρι για να το φάμε να μη μας λαδώσει.
4)Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες 10 μπαλίτσες που τις ανοίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο σε μεγάλα λεπτά φύλλα.
Τοποθετούμε το 2ο ρολό στο ταψί τυλίγοντας το 1ο ρολό ώστε να καλύπτουμε την άκρη με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί.(Το ταψί που χρησιμοποιώ είναι το μεγάλο της κουζίνας).
5)Λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που μας έμεινε ώστε να λαδωθούν καλά.
6)Ψήνουμε σε προθερμασμένο καλά φούρνο στους 200°C για 40 – 45 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις.Όταν πάρει ωραίο ροδαλό χρώμα πάνω – κάτω τη βγάζουμε από το φούρνο.
7)Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά κόβουμε και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

Η Συνταγή είναι της κας Ελένης Τσιουκάνη

Προηγούμενο άρθροΠιπεριές και μελιτζάνες με σάλτσα
Επόμενο άρθροΨητά λαχανικα στο φούρνο