Συστατικά
2 και 1/2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι (ή 1 1/2 χονδρό και 1 λεπτό)
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 και 1/2 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι
1 κουτ. Μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι μαστίχας ρητίνης 
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν
3-4 κουταλάκια βούτυρο, λιωμένο
λευκά αμύγδαλα, για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
2 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 και 1/2 φλιτζάνι νερό
1 λεμόνι, κόψτε στην μέση
1/2 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο (ή εκχύλισμα βανίλιας ή μαστίχα ή 1 ραβδί κανέλας)

Εκτέλεση
Για να προετοιμάσετε αυτή την συνταγή κέικ σιμιγδάλι (σάμαλι), χρησιμοποιήστε ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ για να λιώσετε τη μαστίχα μαζί με μια πρέζα ζάχαρης και αφήστε το στην άκρη. (Η Μαστίχα θα δώσει στο κέικ το χαρακτηριστικό της γεύση και την εκπληκτική μυρωδιά της, αλλά προσέξτε να μην προσθέσετε περισσότερη μαστίχα από αυτή που ζητάει η συνταγή, καθώς θα αφήσει μια ελαφρώς πικρή γεύση στο κεικ).
Τοποθετήστε το γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέστε τη μαγειρική σόδα . Χτυπήστε με το μιξερ για να συνδυάσετε και αφήστε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη τριμμένη μαστίχα και το μπεικιν παουντερ και ανακατέψτε με ένα κουτάλι για να τα συνδυάσετε. Προσθέστε το μείγμα γιαουρτιού στο μείγμα σιμιγδαλιού και χτυπήστε μέχρι να γίνει ομαλό μείγμα και να συνδυαστούν όλα τα συστατικά.

Για αυτή την συνταγή  θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί, περίπου. 38 * 28cm. Βουτυρώστε το κάτω μέρος του ταψιού και τις πλευρές του και ρίξτε το μείγμα. Το μείγμα είναι λίγο σφιχτό (όχι υγρό).
Καλύψτε το σάμαλι με μια πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 3 ώρες.
Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόψτε σε μικρά μεμονωμένα κομμάτια και γαρνίρετε με λευκά αμύγδαλα. Ψήστε το σάμαλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα μικρό δοχείο προσθέτουμε όλα τα συστατικά για το σιρόπι και φέρουμε στο σημείο βρασμού. Αφήστε το σιρόπι να βράσει για 2-3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το σιρόπι να έχει ελαφρώς πήξει. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει.

Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και χρησιμοποιώντας μια βούρτσα, βουρτσίστε από πάνω με το λιωμένο βούτυρο. Με μία κουτάλα ρίξτε σιγά-σιγά το κρύο σιρόπι πάνω από το ζεστό κέικ σαμαλί, αφληνοντας σε κάθε κουταλιά σιροπιού να απορροφηθεί, πριν ξαναρίξετε. Αφήστε χρόνο για να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Αφήστε το σάμαλι να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.
Σερβίρετε με μια πλήρη κουταλιά παγωτού καϊμάκι ή βανίλιας.

Απολαύστε το!

Προηγούμενο άρθροΤηγανίτες Πατάτας…με γιαούρτι
Επόμενο άρθροΤαλιατέλες με σάλτσα κοτόπουλο (Ελαφριά και κρεμώδης, με τα αρώματα από ούζο και φρέσκο άνηθο!)