Σφουγγάτο του Αι Γιώργη

Δεν μπορούμε π.χ. να δεχτούμε ακόμα και σήμερα ότι έχει έστω δόση σοβαρότητας και αλήθειας το “σφουγγάτο του Άη Γιώργη” που εμφανίζεται ως θαύμα. Σύμφωνα με την διήγηση αυτή, ένα παιδί έπαιζε σε χωριό της Παφλαγονίας, στην αυλή της εκκλησίας, αλλά συνεχώς έχανε.
Τότε γύρισε το πρόσωπό του στην εκκλησία λέγοντας δυνατά “Άγιε Γεώργιε, ποίησόν με νικήσα, ίνα φέρω εις τον ναόν σου σφουγγάτον καλόν”. Παραδόξως από τη στιγμή αυτή κέρδισε όλους τους συμπαίκτες του. Συνεπής στην υπόσχεσή του ο μικρός, πήγε στο σπίτι για να γυρίσει σε λίγο στην εκκλησία και να τοποθετήσει στην εικόνα του Αγίου το σφουγγάτο.

Υλικά

2 αυγά
150 γρ. χοιρινό κιμά
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
1 ξυλάκι κανένα
1 κρεμμύδι τριμμένο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Οδηγίες συνταγής

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις το λάδι και σοτάρεις τον κιμά μέχρι να ροδίσει για 8-10 λεπτά. Προσθέτεις το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το αλάτι, πιπέρι, την κανέλα και ½ φλιτζάνι νερό. Τον αφήνουμε να μαγειρευτεί για 25 λεπτά.
Σ’ ένα βαθύ πιάτο χτυπάς τα αυγά με τον μαϊντανό για λίγα δευτερόλεπτα. Αλατίζεις, προσθέτεις 2 κουταλιές της σούπας νερό, βγάζεις την κανέλα και ρίχνεις τα αυγά στον κιμά.
Μόλις δέσουν και ψηθούν από τη μια για 4 λεπτά περίπου, με προσοχή τα γυρίζεις και ψήνεις για άλλα 2 λεπτά. Σερβίρεις αμέσως.
Διάρκεια: 30 λεπτά

Πηγές: patris.gr Τoυ Γιώργου Παναγιωτάκη,.kamarinia.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες τυριών σε λάδι…μεζές από ένα κουτούκι στην Φλώρινα
Επόμενο άρθροΤυροπιτά με τραγανό σπιτικό φύλλο