ΥΛIΚΑ

  • 1 1/3 κούπας κρύο βούτυρο
  • 4 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 έως 3/4 φλιτζάνι παγωμένο νερό
  • 8 μεγάλα φρέσκα, ώριμα ροδάκινα
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι
  • 1 1/2 κουταλιές βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο
  • 1 1/2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόψτε το 1 1/3 φλιτζάνι βούτυρο σε μικρούς κύβους και βάλτε στο ψυγείο 15 λεπτά. Ανακατέψτε μαζί 4 φλιτζάνια αλεύρι και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Κόψτε το βούτυρο στο μείγμα αλευριού σε μικρά κομματάκια (περίπου στο μέγεθος ενός μπιζελιού). Σταδιακά ρίχνετε  το 1/2 φλιτζάνι παγωμένο νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Πρέπει η  ζύμη να αρχίσει να σχηματίζει μια μπάλα και να ξεκολλάει από  τις πλευρές του μπολ.Εάν είναι απαραίτητο, προσθέτετε σταδιακά περισσότερο παγωμένο νερό, 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά.

Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μπάλες (τη μία  λίγο πιο μεγάλη)και τυλίξτε με μεμβράνη, την κάθε μπάλα χωριστά. Την πατάτε με την παλάμη σας ώστε να ανοίξει λίγο. Βάζετε στο ψυγείο 30 λεπτά έως 24 ώρες.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε ένα ταψί διαστάσεων 25×25 το οποίο έχετε αλευρώσει και βουτυρώσει ελαφρά. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας την ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε διάμετρο 2 δάχτυλα περίπου μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού σας (για το κάτω φύλλο).Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνετε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει.Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρετε τη ζύμη στο  ταψί έτσι που να καλύπτονται και τα πλαϊνά του τοιχώματα. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγετε και τη δεύτερη μπάλα ζύμης.

Ξεφλουδίστε τα ροδάκινα και κόψτε σε φέτες πάχους περίπου 1 cm  και κόψτε τις φέτες στο μισό. Ανακατέψτε μαζί την καστανή ζάχαρη, τη λευκή ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι αλεύρι σε ένα μπολ.

Προσθέστε τα ροδάκινα, ανακατεύοντας απαλά. Αμέσως βάζετε το μίγμα ροδάκινου στο ταψί που ήδη έχετε τοποθετήσει το πρώτο φύλλο της πίτας στρώνοντας ομοιόμορφα το μίγμα. (Μην κάνετε το μίγμα μπροστά γιατί θα γίνει πολύ ζουμερό).

Ανοίγετε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο 25×25 για να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζετε την τάρτα και κλείνετε καλά γύρω γύρω για να ενωθούν τα φύλλα πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Με τη ζύμη που θα  περισσέψει κλείνοντας τα φύλλα διακοσμείτε, αν θέλετε, την επιφάνεια.

Χτυπάτε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνεια του φύλλου.

Πασπαλίζετε με 1 1/2 σούπας κρυσταλλική ζάχαρη και με ένα μαχαίρι τρυπάτε το πάνω φύλλο σε 4 έως 5 σημεία για να διαφύγει ο ατμός.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά πριν σερβίρετε.

Σερβίρετε αυτό το ζουμερό ροδάκινο διπλής κρούστας με παγωτό βανίλιας. Η καστανή ζάχαρη και η κανέλα συμπληρώνουν τη φυσική γλυκύτητα των φρέσκων ροδάκινων.

Προηγούμενο άρθροΟι Αφράτες Τυροκουλούρες της Μαμάς!
Επόμενο άρθροTo CheeseCake που πάντα θα αρέσει