ΥΛIΚΑ
 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
 1 κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
 1 1/2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
 1/4 φλιτζάνι σιμιγδάλι
 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα ​​λεμονιού
 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
 10 φύλλα ζύμης
 Λιωμένο βούτυρο, για τα φύλλα
 Ζάχαρη άχνη
 Κανέλα, σε σκόνη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε το αυγό, τον κρόκο αυγού και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπήστε σε μεσαία
ταχύτητα χρησιμοποιώντας έναν μίξερ μέχρι το μείγμα να είναι ελαφρύ και απαλό.
Ρίχνετε το γάλα σε μια μέτρια κατσαρόλα και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας
συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί. Βγάλτε το γάλα από τη φωτιά και προσθέστε σιγά-σιγά το
ζεστό γάλα στο μίγμα των αυγών, χτυπώντας το δυνατά με σύρμα χειρός. Συνεχίστε το
χτύπημα μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Προσθέστε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίστε να χτυπάτε τα περιεχόμενα της
κατσαρόλας μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 4 λεπτά.
Ρίχνετε και το σιμιγδάλι καθώς συνεχίζετε να χτυπάτε.
Ανακατέψτε καλά μέχρι το μίγμα να πήξει ακόμη περισσότερο. Αυτό θα διαρκέσει άλλα 5
λεπτά. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα
από τη φωτιά και μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ.
Καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και φροντίζετε η μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια
της κρέμας για να μην κάνει κρούστα όση ώρα κρυώνει.. Αφού το μίγμα κρυώσει πολύ
καλά,  ανακατεύετε το ξύσμα λεμονιού το χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ο C .
Αλείψτε το κάτω μέρος ενός ταψιού 23 x 30 εκ με το λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε 1 φύλλο και
αλείψτε ξανά με βούτυρο. Επαναλάβετε με άλλα 3 φύλλα. Απλώστε το μισό από το μίγμα
κρέμας ομοιόμορφα πάνω από το 4ο φύλλο. Προσθέστε ένα άλλο φύλλο βουτυρωμένο.
Επαναλάβετε με ένα ακόμη φύλλο. Απλώστε το υπόλοιπο μίγμα κρέμας πάνω από αυτό το
σημείο και στη συνέχεια προσθέστε ένα άλλο φύλλο πάντα βουτυρωμένο. Επαναλάβετε με
τα υπόλοιπα φύλλα και αλείψτε το τελικό κομμάτι με το υπόλοιπο βούτυρο.

Τοποθετήστε το ταψί στο κέντρο του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε μέχρι η κορυφή
της ζύμης να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 30
λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει στον πάγκο. Κόβετε τη
μπουγάτσα σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρετε.

Tip

Τα μυστικά για την τέλεια μπουγάτσα.
Για να πετύχετε το πιο τραγανό φύλλο κρούστας για την μπουγάτσα πρέπει να αλείψετε
καλά τα φύλλα με βούτυρο. Η μπουγάτσα πρέπει να είναι πολύ καλά παγωμένη πριν ψηθεί.

Προηγούμενο άρθροΜουσακάς με κρέμα γιαουρτιού….τέλειος και light….
Επόμενο άρθροΨητά μήλα καλυμμένα με σιρόπι και ξηρούς καρπούς