Ταχινόπιτες

Συστατικά

Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια απλό αλεύρι
1 φλιτζάνι ’00’ αλεύρι*
2 tbs ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
5 γρ. Στιγμιαίας ζύμης
1/2 αλάτι
1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
Για τη γέμιση ταχίνι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας μέλι (προαιρετικά)
220 γρ. Πάστα ταχίνι
1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα
Για το σιρόπι
100 gr ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ραβδί κανέλας

Οδηγίες

Βήμα 1 Προετοιμάστε το σιρόπι. Προσθέστε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και την κανέλα σε μια κατσαρόλα. Φέρτε το σε βράσιμο, μαγειρέψτε για άλλα 3 λεπτά, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Βήμα 2 Προετοιμάστε τη ζύμη. Προσθέστε τα αλεύρια και το ελαιόλαδο σε ένα δοχείο ανάμιξης. Ανακατέψτε τα δύο μαζί μέχρι το αλεύρι να έχει απορροφήσει το ελαιόλαδο. Προσθέστε τη μαγιά, τη σόδα ψησίματος και το αλάτι και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε το νερό και ζυμώστε μέχρι να ζυμωθεί ωραία και ομαλά. Αφήστε το να ξεκουραστεί μέχρι να προετοιμάσετε τη γέμιση.
Βήμα 3 Σε ένα μπολ, προσθέστε τη ζάχαρη,  ταχίνι, κανέλα και μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα συστατικά.

Βήμα 4 Διαχωρίστε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίξτε το πρώτο κομμάτι όσο πιο λεπτό γίνεται. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας και κλειστε το ξανά, όπως ένα ρολό. Πιάστε τα δύο άκρα και τα τυλίξτε προς τα μέσα προς την αντίθετη κατεύθυνση και δημιουργήστε μια σπείρα. Χρησιμοποιώντας και πάλι τον πλαστη κάντε το επιπεδο. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αφήστε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν λίγο για 10-15 λεπτά.
Βήμα 5 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC. Ψήστε τις πίτες για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να είναι χρυσαφένιες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει και από κάτω.
Βήμα 6 Αφού ψήσετε, αφαιρέστε από το φούρνο και προσθέστε μέλι από πάνω. Αφήστε να εμποτιστούν για περίπου 5 λεπτά και να μεταφερθούν σε άλλο δίσκο.
Απολαύστε ζεστό ή κρύο!

*Μαλακό αλεύρι ή φαρίνα 00:

Το αλεύρι από μαλακό σιτάρι, με χαρακτηριστική αλευρώδη υφή και έχει πιο άσπρο χρώμα από το σκληρό. Είναι ιδανικό για κέικ, μπισκότα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, καθώς και για όλα τα γλυκά.
ΠΗΓΗ: greekfoodalchemist.com
Προηγούμενο άρθροΤα τυροπιτάκια που όλοι αγαπάμε
Επόμενο άρθροΚυπριακό γλυκό “καλό πράμα”