Υλικά

2 ½ φλιτζάνια (350 γραμ.) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 g ξηρής ζύμης
¼ φλιτζάνι (50 γραμ.) ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
100 γραμμάρια αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο
1/3 φλιτζάνι (80ml) πλήρες γάλα, χλιαρό
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
200 γραμμάρια αμυγδαλόπαστα τριμμένη 
1 μεγάλο μήλο (εγώ έβαλα Fuji)
½ φλιτζάνι (75 γρ.) σταφίδες
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
ζάχαρη άχνη, για τη σκόνη

Εκτέλεση
Τοποθετήστε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη στο μεγάλο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ που είναι έχει το γάντζο ζύμης. Κάντε ένα πηγάδι στο κέντρο και προσθέστε το αυγό, το βούτυρο, το γάλα και τη βανίλια και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Ανακατεύουμε σε χαμηλή μεσαία ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει μια μαλακή ζύμη. Συνεχίστε να ανακατεύετε για 5-6 λεπτά ή έως ότου η ζύμη είναι ομαλή και ελαστική – ή ζυμώνετε με το χέρι για περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μεγάλο μπολ, καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1½ ώρες ή έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος. Εν τω μεταξύ, βουτυρώστε ένα 23cm στρογγυλό ταψάκι κέικ.

Χτυπήστε τη ζύμη με τη γροθιά σας για να ξεφουσκώσει και στη συνέχεια βάλτε την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο 40x20cm . Σκορπίστε την τριμμένη αμυγδαλόπαστα πάνω από τη ζύμη σε απόσταση 1cm από τις άκρες. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το μήλο και διασκορπίστε πάνω από την αμυγδαλόπαστα. Ανακατεύουμε τις σταφίδες με την κανέλα και τα πασπαλίζουμε πάνω στα μήλα. Ξεκινώντας από ένα μακρύ άκρο, κυλήστε τη ζύμη σε ένα μακρύ, λεπτό ρολό σχήμα λουκάνικου.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τη ζύμη σε 8 κομμάτια. Τοποθετήστε τα με τις κομμένες πλευρές τους με την όψη προς τα πάνω στον προετοιμασμένο ταψάκι. Καλύψτε χαλαρά με ένα κομμάτι μεμβράνης και αφήστε το να ξαναφουσκώσει για περίπου 1 ώρα, τα μιλοπιτάκια πρέπει φουσκώσουν και να στριμωχτούν μέσα  στο ταψάκι (τα δικά μου πήραν 2 ώρες για να φουσκώσουν). Προς το τέλος του χρόνου , προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C .
Ξεσκεπάστε τα και ψήστε για περίπου 30 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα. Σκεπάστε με αλλουμινάχαρτο προς το τέλος του χρόνου μαγειρέματος αν αρπάζουν από πάνω. Αφήστε να κρυώσουν στο ταχάκι για 15 λεπτάι. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Προηγούμενο άρθροΡεβιθοσαλάτα
Επόμενο άρθροΗ Μακεδονίτικη Αλμυρή Βασιλόπιτα