Τα Πεϊνιρλί της μαμάς μου

Υλικά για 2 Πεϊνιρλί :

1 φύλλο ζύμης για pizza (εγώ πήρα Pillsbury) ή φτιάξτε το δικό σας ζυμαράκι
1-2 κ.σ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
2 γεμάτες κ.σ. (30 γρ.) φρέσκο βούτυρο, παγωμένο που θα ρίξεις στο πεϊνιρλί μόλις βγει από το φούρνο (προαιρετικό!) (εγώ εδώ βάζω το «τύπου Κερκύρας«, εκείνο άσπρο!)
130 γρ. τυρί Edam ή Emmental, γραβιέρα — εκείνη τη γλυκιά με τις τρύπες — ή όποιο άλλο τυρί σου αρέσει αρκεί να λιώνει.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C για τουλάχιστον μισή ώρα με 45 λεπτά και βάζεις, από την αρχή, το ταψί του φούρνου κάτω-κάτω στο φούρνο, να ακουμπάει για να ζεσταθεί πολύ καλά.
Αν θέλεις βάλε τη σχάρα του φούρνου στο επάνω ράφι του φούρνου και ακούμπησε ένα πυρίμαχο σκεύος (ας πούμε ένα μεταλλικό ή πήλινο μπολ γεμάτο με βραστό νερό, να ζεσταίνεται μαζί με το ταψί. Η υγρασία που θα δημιουργηθεί μέσα στο φούρνο θα βοηθήσει να γίνει τραγανή η κρούστα του πεϊνιρλί. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο το βήμα αυτό, η κρούστα θα γίνει έτσι και αλλιώς απλά το κόλπο αυτό βοηθάει!

Ανοίγεις τη ζύμη (που εννοείται έχεις ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου) πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και, με ένα κοφτερό μαχαίρι, την κόβεις κατά μήκος της μικρής πλευράς.
Ανοίγεις, ελάχιστα με τον πλάστη, για να την λεπτύνεις λίγο και σχηματίζεις 2 βαρκούλες διπλώνοντας λίγο ή τσιμπώντας τις άκρες, δίνοντας τους το κλασσικό σχήμα.
Εννοείται ότι μπορείς να κόψεις την ζύμη στα 4 ή στα 6 για να κάνεις πιο μικρά, σαν ατομικά, τα πεϊνιρλί.
Μοιράζεις στο κέντρο το τυρί που έχεις επιλέξει, κομμένο σε λεπτές φέτες ή τριμμένο, ότι σε βολεύει καλύτερα.

Βουρτσίζεις τη ζύμη με λίγο βούτυρο λιωμένο και τοποθετείς ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ τα πεϊνιρλί πάνω στο πυρωμένο ταψί (για να μην πέσει καθόλου η θερμοκρασία. Το βήμα αυτό είναι βασικό για να γίνει τραγανή η ζύμη σου. Θα σε βοηθήσει μια πολύ πλατιά σπάτουλα για να μεταφέρεις τα πεϊνιρλί από τον πάγκο στο ταψί.
Ψήνεις για 15-17 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, να φουσκώσει και να λιώσει το τυρί. Στα 12 λεπτά ανοίγεις το φούρνο και, πολύ γρήγορα, ξαναπερνάς την επιφάνεια με λίγο λιωμένο βούτυρο, με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Μόλις ψηθούν τα πεϊνιρλί τα βγάζεις από το φούρνο πασπαλίζεις με αλεύρι για διακόσμιση , τα ακουμπάς πάνω σε μια σχάρα ή τα βάζεις σε μια πιατέλα και βάζεις από πάνω το παγωμένο βούτυρο (τύπου Κερκύρας) που θα χωρίσεις σε κόμπους για να λιώσει. Μετά από 5-10 λεπτά τα πεϊνιρλί είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.

Υ.Γ Μπορείς, επίσης να κάνεις τα πεϊνιρλί σκέτα, εντελώς, χωρίς καθόλου τυρί ή να βάλεις φέτα, τυρί κρέμα ή όποιο άλλο τυρί γουστάρεις.

Προηγούμενο άρθροΚουλούρια Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΚοτολέτες με μία φανταστική γέμιση…πράσινου βουτύρου