Παραδοσιακά κουλουράκια

Συστατικά

3½- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 420- 480 γραμμάρια (3½ + ½ φλιτζάνι χωρισμένο)
1½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη 150 γραμμάρια
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι βούτυρο 115 γραμμάρια, σε κύβους, θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκου αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
1½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι, φρέσκο
1/4 φλιτζάνι γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού ούζο ή Sambuca (προαιρετικό)
Άλειμμα αυγών:
1 κρόκος αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού νερό
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι πασπαλισμένα με άλλειμα αυγών

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C. Τοποθετήστε το ράφι στο κέντρο του φούρνου. Στρώστε το ταψί με χαρτί ψησίματος.
Κοσκινίστε 3½ φλιτζάνια αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και αφήστε τα στην άκρη. Το άλλο 1/2 φλιτζάνι αλεύρι κρατήστε το σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι.
Σε ένα μπολ μιξερ, με το εξάρτημα του κουπιού, χτυπήστε ελαφρά το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατεψει. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 5 λεπτά. Φροντίστε να ξύσε τε μερικές φορές τις πλευρές του μπολ.
Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά χτυπώντας καλά και ξύνοντας το μπολ ανάμεσα σε κάθε προσθήκη.
Προσθέστε τον κρόκο του αυγού και πάλι, χτυπήστε καλά και ξύστε το μπολ.
Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, χυμό πορτοκάλι, γάλα και ούζο (εάν το χρησιμοποιείτε). Χτυπήστε μαζί για 30 δευτερόλεπτα.
Σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε τα 3½ φλιτζάνια αλεύρι και μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά όχι κολλώδης. Προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας αλεύρι εάν η ζύμη είναι ακόμα κολλώδης.


(Προαιρετικό: καλύψτε τη ζύμη με πλαστικό περιτύλιγμα και ψύξτε για 20 λεπτά).
Με μια μεσαίου μεγέθους κουταλιά ζυμης, πλαθετε ένα κορδονι 18 εκ .
Διαμορφώστε σε επιθυμητά σχήματα (πλεξούδες, τροχοί, περιστροφές, κλπ …)

Τοποθετήστε τα στο ταψί με 2-3 εκ απόσταση.
Βουρτσίστε με το άλειμμα αυγών και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 13 λεπτά ή μέχρι τα κουλουράκια να ροδίσουν.
Αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά στο φούρνο και μετά βγάλτε τα.
Μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 εβδομάδες.
Τα κουλουράκια μπορούν επίσης να καταψυχθούν.

Η Πηγή της Συνταγής είναι απο το She Loves Biscotti

Προηγούμενο άρθροΖουμερό Κέικ Σοκολάτας
Επόμενο άρθροΕύκολα πιταράκια της πολίτισσας γιαγιάς…πάει με όλα