Τηγανιτές πίτες της Γιαγιας

Τηγανιτές πίτες από πορώδη, αέρινη και τρυφερή μαγιά. Από αυτή τη ζύμη, μπορείτε να φτιάξετε πίτες με οποιαδήποτε γέμιση – κρέας, λάχανο, ρύζι, φρούτα…
Νόστιμες, ακόμα και κρύες! Όσο είναι ζεστές οι πίτες έχουν μια τραγανή κρούστα και όταν κρυώσουν η ζύμη είναι απαλή, αέρινη και όχι λαστιχένια. Σας συμβουλεύω να τις κάνετε και να βεβαιωθείτε!

🍃 Υλικά:

400 ml. νερό ζεστό
1 κουτ.γλ αλάτι
14 γρ. μαγιά ξερή (40 γρ. νωπή)
2 κ.σ. ζάχαρη
3-4 κ.σ. λάδι (στη ζύμη)
~ 700 γρ. αλεύρι
500-700 ml. λάδι για τηγάνισμα

🍃Γέμιση:
Οτι θέλει η ορεξή σας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέστε το μισό αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι, ανακατέψτε ξανά.
Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια σας.
Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, καλύτερα να αλείψετε τα χέρια σας με λάδι και να ζυμώσετε καλά τη ζύμη
Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ αλειμμένο με φυτικό λάδι, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 12-24 ώρες
( αυτή τη φορά το κράτησα για 20 ώρες, και η ζύμη ήταν καλύτερη για μένα παρά μετά από 12 ώρες, ).

Όταν περάσει ο χρόνος, βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζετε σε 16 μπαλάκια, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε για
20-30 λεπτά για να φουσκώσει η ζύμη.
Σχηματίζουμε μια επιπεδη πίτα βάζουμε στο κέντρο την έτοιμη γέμιση (σε θερμοκρασία δωματίου), κλειστε τη ζύμη
σχηματίζετε μια πίτα και την τοποθετείτε σε μια λαδωμένη επιφάνεια. Την πασπαλίζετε με λάδι και την σκεπάζετε με μεμβράνη για να φουσκώσει.

Ρίχνουμε λάδι σε ύψος στο τηγάνι
2-3 εκ., ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (έχω 4 στα 9), και ξεκινάμε τηγανίζουμε ξεκινώντας από αυτά που πλάσαμε πρώτα.
Απλώστε τη ραφή προς τα κάτω και τηγανίστε και από τις δύο πλευρές για περίπου δύο λεπτά.
Εάν το λάδι είναι πολύ ζεστό, η ζύμη θα καεί γρήγορα και μπορεί να είναι ωμή στη μέση.
Τηγάνησα δύο την φορά. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι και μετά μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Νόστιμο!!!

Світлана Юрченко  🙏🙏🙏💙💛
Προηγούμενο άρθροΚέικ Καρότου με Γλασο Σοκολάτας Ονειρικό
Επόμενο άρθροΟμελέτα με πιπεριές φλωρίνης