Τούρτα Ναπολέων

Προσφέρουμε μια συνταγή για κέικ Ναπολέοντα από ένα σημειωματάριο συνταγών που φυλάσσεται στην οικογένειά μας εδώ και πολλά χρόνια.

Συστατικά

Ζύμη:
2 αυγα,
150 ml νερό
300 γρ βούτυρο,
1/2 κουταλιά της σούπας ξύδι 9%,
αλάτι στην άκρη ενός μαχαιριού
600 γρ αλεύρι.

Κρέμα:
1 λίτρο γάλα
400 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια γιωτης
7-8 κρόκοι (αλλά νομίζω ότι μπορείτε και μόνο 4 αυγά),
100 γρ αλεύρι.

Εκτέλεση:

Αραιώστε το ξύδι με νερό και ανακατέψτε. Χτυπάμε 2 αυγά. Ανακατεύουμε τα αυγά με το νερό και το ξύδι. Βάλε αλάτι. Ανακατέψτε.
Τρίβουμε το βούτυρο με ένα μαχαίρι ή τρίφτη. Ρίχνουμε αλεύρι στο τραπέζι (ή σε ένα μεγάλο μπολ), βάζουμε από πάνω βούτυρο.
Ψιλοκόψτε με ένα μαχαίρι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών (προσεκτικά, μπορεί να «φύγει»).
Ζυμώνουμε τη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια, πλάθουμε μπαλάκια, βάζουμε σε πιατέλα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο.

Όσο οι μπάλες είναι στο ψυγείο, ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάλτε ένα λίτρο γάλα να βράσει. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε.
Ανακατέψτε το μείγμα που προκύπτει με το γάλα. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ανοίγετε τα μπαλάκια ζύμης σε πολλυ λεπτα φύλλα πάνω σε λαδόκολλα. Στερεώνουμε τη φόρμα ή το ταψακι που θα τα βαλουμε και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει κατά μήκος του περιγράμματος με ένα μαχαίρι. Τρυπήστε τα φύλλα με ένα πιρούνι (ώστε το κέικ να
μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο). Αφήνουμε τη ζύμη που περισσεύει σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε και αυτά.

Ψήνουμε τα φυλλα σε θερμοκρασία 180 βαθμών για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Απλωστε την κρεμα σε κάθε φυλλο (κρέμα-φύλλο). Απλώστε κρέμα επίσης απο επάνω κέικ και στα πλαϊνά.
Τρίψτε τα περυσευαματα στο μπλέντερ. Πασπαλίζουμε το πάνω μέρος της τούρτας και τοποθετούμε το κέικ Napoleon στο ψυγείο για 5-7 ώρες.

Δεν κατάφερα ποτέ να μεταφέρω λεπτά φυλλα σε ταψί. Μέχρι που διάβασα τη συμβουλή να ανοιχτεί απευθείας σε λαδόκολλα και να ψηθεί απευθείας πάνω της. Τα φύλλα είναι πολύ μικρά, ψήνονται γρήγορα και μουλιάζονται γρήγορα.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΣτιφάδο με πατάτες και μανιτάρια:
Επόμενο άρθροΑλμυρή γεμιστή ζύμη Μπριος😋