Γαλακτομπούρεκο

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά 450 γρ. η Βηρυτού
250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

Κρέμα

800 γραμμάρια γάλα πλήρες
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 22% λιπάρα
100 γραμμάρια κορν φλάουερ
150 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια
ξύσμα από ένα λεμόνι
5 μέτρια αυγά
30 γραμμάρια βούτυρο

Σιρόπι
500 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2 λεμονόκουπες στυμμένες

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
Δεν ανακατεύουμε ξανά από την ώρα που θα πάρει βράση.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μετράμε το χρόνο βρασμού από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μία άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα,την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τη βανίλια,το ξύσμα το βούτυρο και τα χτυπάμε λίγο με τον αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ.Συνεχίζουμε ανακατεύοντας κυκλικά και προς το κέντρο του κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά να πήξει η κρέμα και να γίνει παχύρρευστη.Την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ώστε να μη μας κάνει πέτσα.
Σε περίπτωση που μας σβολιάσει χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός.

Παίρνουμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Στη συνέχεια σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε προσεκτικά με απαλές κινήσεις να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα να ενωθούν τα αυγά και τα αδειάζουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας το μείγμα προσεκτικά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28 X 38 με ένα πινέλο στον πάτο και στα πλαϊνά του και αρχίζουμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα συνήθως έξι τα οποία βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ένα και στα πλαϊνά τους.

Ρίχνουμε την κρέμα στα στρωμένα φύλλα και την απλώνουμε να πάει παντού. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα ραντίζουμε με βούτυρο.
Στρώνουμε από πάνω ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα και αυτά όχι όμως αλείφοντας άλλα ραντίζοντας το βούτυρο. Έτσι τα φύλλα θα γίνουν πιο τραγανά.
Με το πινέλο σπρώχνουμε τις άκρες των επάνω φύλων στα πλαϊνά του ταψιού, να μπούνε μέσα. Χαράζουμε το γλυκό όχι μέχρι κάτω μόνο επιφανειακά τα πάνω πάνω φύλλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο το φύλλο να ρουφήξει στις χαρακιές. Ραντίζουμε με αρκετό νερό (μην το φοβηθείτε) τα φύλλα στην επιφάνεια ώστε να μην να σηκωθούν στο ψήσιμο και το χαϊδεύουμε απαλά με το χέρι μας να πάει παντού. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο μας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.

Μόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι το οποίο έχει κρυώσει στο μεταξύ και αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά-σιγά πάνω στα φύλλα με ένα κουτάλι φροντίζοντας να βραχούν πάρα πολύ καλά. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και να πιει το σιρόπι του χωρίς να το σκεπάσουμε γιατί θα μαλακώσει το φύλλο από τους ατμούς. Αν το κόψουμε όσο είναι ακόμα ζεστό θα βγάλει υγρά στο ταψί.
Το σερβίρουμε σε μεγάλα κομμάτια και προσπαθούμε να το φάμε αργά αργά!!!!!!!

Ευχαριστούμε την κα Ραλλού Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΣπιτικό ψωμί τσιαπάτα
Επόμενο άρθροΗ αρμονία του κόκκινου κρέατος και της μελιτζάνας παρουσιάζεται με τη συνταγή χιουνκιαρ