Το Κέικ του Καφέ

 

Υλικά
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι βιολογικής χρήσης (AP)
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένο πορτοκάλι Σημείωση: Θα χρειαστείτε 3 μεγάλα πορτοκάλια
1 κούπα ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
3 μεγάλα αυγά ελεύθερης βοσκής, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
3/4-κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2-κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
1/2-κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1/3 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι πλήρες
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια, προαιρετικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΟΠΙ
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/3-φλιτζάνι πορτοκάλι
ΓΛΑΣΣΟ
Ζάχαρη άχνη 1 φλυτζανι
2 κουταλιές της σούπας πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
1 τσίμπημα κάρδαμο

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Θερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λιπάνετε και αλευρώστε μία φόρμα 22 × 12 εκ και αφήστε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμίξτε / τρίψτε το ξύσμα πορτοκαλιού στη ζάχαρη με ένα ξύλινο κουτάλι ή τα δάχτυλά σας τρίβοντας από την πλευρά του μπολ. Αυτό απελευθερώνει τα λάδια φρούτων.
Προσθέστε το λάδι, χτυπήστε μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε τα αυγά ένα κάθε φορά και χτυπήστε ξανά. Αφήνω στην άκρη.

Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπεικιν παουντερ, τη σόδα ψησίματος, το κάρδαμο και το αλάτι. Σε ένα τρίτο μπολ, συνδυάστε 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού και το γιαούρτι.
Προσθέστε τα αλεύρια και τα μείγματα γιαουρτιού, εναλλασσόμενα, στο μείγμα ζάχαρης λαδιού, που τελειώνει με το αλεύρι. Τέλος ανακατέψτε τους ξηρούς καρπούς. Απλώστε το μείγμα στην φόρμα και χτυπηστε την στο πάγκο για να απελευθερώσετε τυχόν φυσαλίδες αέρα. Ψήνουμε 10 λεπτά, στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμότητα στους
180 βαθμούς ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλιφίδα.
(αν αρχίσει να παιρνει υπερβολικά χρώμα από πάνω σκεπάστε από πάνω χαλαρά με αλουμινόχαρτο)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Ενώ το κέικ είναι στο ψήσιμο συνδυάστε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με το 1/3-φλιτζάνι χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλύσει τη ζάχαρη. Αφήνω στην άκρη.
Όταν το κέικ γίνει, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά στην φόρμα. Τότε βγάλτε το σε ένα πιάτο, κάντε τρύπες στο κέικ με μια οδοντογλυφίδα. Βουρτσίστε ,με το σιρόπι πάνω από το κέικ. Αφήστε να κρυώσει εντελώς.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ:
Συνδυάστε τη ζάχαρη άχνη, τον χυμό πορτοκαλιού τσίμπημα αλατιού και κάρδαμο σε ένα μπολ, χτυπώντας μέχρι να γίνει λείο. Ρίξτε το γλάσσο πάνω από το κέικ αφήνοντάς να τρεχει κάτω από τις πλευρές.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΈχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια από τις δύο πλευρές είναι καλύτερη να τυλίγετε τα τρόφιμα;
Επόμενο άρθροΤα 5 Λάθη που Κάνετε με το Απορρυπαντικό σας