Μοσχάρι Στιφάδο

Υλικά

Για τη μαρινάδα:
2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο
2-3 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα ή 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένη ρίγανη
125 ml κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας ξύδι κόκκινου κρασιού
2-3 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες και θρυμματισμένες
3-4 γαρυφαλα
1-2 ξυλάκια κανέλας, σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια

Για το κρέας:
750g-1kg μοσχάρι κομμένο σε κύβους
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500g κρεμμύδια για στιφάδο, ξεφλουδισμένα
400γρ ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας πουρέ ντομάτας
1 κύβος μοσχαρίσιου κρέατος
Πουρέ, για σερβίρισμα
Φύλλα ρίγανης, για γαρνιτούρα

Μέθοδος

Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, στη συνέχεια ανακατέψτε μέσα το κρέας,
καλύψτε το μπολ και αφήστε το στο ψυγείο για λίγες ώρες ή, κατά προτίμηση, όλη τη
νύχτα.
Ρυθμίστε το φούρνο στους 180 ° C. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια
μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια για στιφάδο, για 7-10 λεπτά, έως ότου
αρχίσουν να γίνονται χρυσά και στη συνέχεια αφαιρέστε από το ταψί και τα αφήνουμε στην
άκρη.

Στραγγίστε το κρέας όσο το δυνατόν καλύτερα, διατηρώντας τους χυμούς μαρινάδας.
Ζεσταίνουμε 2 ακόμη κουταλιές της σούπας λάδι και μαγειρεύουμε το μισό στραγγισμένο κρέας μέχρι να ψηθεί σε όλες τις πλευρές και να αρχίσει να γίνεται καφέ και μετά να το
μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα-ταψι. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι, μαγειρεύουμε το υπόλοιπο κρέας και προσθέτουμε στην κατσαρόλα-ταψι.

Ρίχνουμε τη μαρινάδα στο τηγάνι και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πουρέ
ντομάτας, τον κύβο και 100 ml νερό. Αφήστε το μείγμα να βράσει και στη συνέχεια ρίξτε
το στην κατσαρόλα πάνω από το κρέας. Αλατοπιπερωστε. Καλύψτε την κατσαρόλα-ταψί και μαγειρέψτε στο φούρνο για 1 ώρα.
Προσθέστε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, ξανακάλυψτε και μαγειρέψτε για μια ακόμη ώρα
ή έως ότου το κρέας μαλακώσει. Σερβίρετε με πουρέ ή ζυμαρικά, γαρνιρισμένο με φύλλα ρίγανης.

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΠάστα ταψιού… ένα γλυκάκι από τα παλιά
Επόμενο άρθροΤο Γλυκό της Καρδιάς μας (Καρυδόπιτα)