Τραβηχτές Τυρόπιτες

Τέτοιες πίτες έμαθα να φτιάχνω από την καλή και ευγενική πεθερά μου, που ήταν σε όλα μια δεξιοτέχνη νοικοκυρά. Θεέ μου, τι πιάτα έβγαιναν από τα σκληρά εργαζόμενα χέρια της. Έμαθα πολλά από αυτήν.

Υλικά:

400 γρ Νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ.)
7 -10 γρ. μαγιά φρέσκια (3,5 γρ. μαγιά ξερή)
650-680 γρ. αλεύρι (ανάλογα με την υγρασία του)

Γέμιση:
1 κιλό φρέσκο τυρί φέτα
2 αυγα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ.)

Για λαδωμα (πριν τα βάλουμε στο φούρνο)
1 κρόκος αυγού + 1 κουταλάκι του γλυκού νερό

Αφου την βγαλουμε από το φουρνο
100 ml νερό + 1 κουταλιά της σούπας λάδι.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε και σε ένα μπολάκι μικρό ρίχνουμε τη Μάγια ένα σφηνάκι νερό και τη διαλύουμε
Στη συνέχεια σε ένα άλλο μπολ πιο μεγάλο ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης. Χτυπάμε το αυγό το προσθέτουμε και αυτό μέσα στο μίγμα με τη μαγιά και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι μας το αλάτι το ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υγρό μίγμα σιγά-σιγά μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μία υφή ζύμης.
Στη συνέχεια συνεχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι έως ότου πάρουμε μία αφράτη και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη φέτα τριμμένη τα δύο αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε τη γέμιση και την αφήνουμε στην άκρη.

Μετά από μία ώρα περίπου βγάζουμε η ζύμη μας στον πάγκο μας που έχουμε αλευρώσει την ζυμώνουμε ελαφρά και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια τα οποία τα πλάθουμε σε μπαλάκια
Ξεκινάμε με το πρώτο μπαλάκι και το ανοίγουμε με τον πλάστη αρχικά σε ένα φίλο περίπου 20 εκατοστών διάμετρο αλείφουμε ένα πιάτο με λάδι και βάζουμε το φύλλο μέσα και το αλείφουμε και αυτό από πάνω

με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και με τα άλλα μπαλάκια και τα στιβάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο εφόσον θα λείψουμε με λάδι.

Μετα αλείφουμε με λίγο λάδι την τον πάγκο μας παίρνουμε το πρώτο φύλλο και αρχίζουμε με το χέρι μας και το τραβάμε έως ότου γίνει εντελώς διάφανο

από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο κάνουμε το ίδιο

και ξεκινάμε και απλώνουμε την 1/3 γέμιση να καλύψει όλο το φύλλο στην συνέχεια από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο

και ξεκινάμε και το τραβάμε και αυτό έως ότου καλύψει όλη τη γέμιση και σκεπάζουμε τέλος με το τελευταίο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση

Στη συνέχεια ρολάρουμε το φύλλο και το τυλίγουμε σε ένα μεγάλο μακρύ “λουκάνικο”

το σουρώνουμε λιγο

και ξεκινάμε και το κόβουμε σε ίσα κομμάτια παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια Τα πλάθουμε λίγο να γίνουν παραλληλόγραμμα και τα βάζουμε στο ταψί μας που έχουμε
στρώσει με μία λαδόκολλα και έχουμε ραντισει ελαφρώς με νερό.

Αλειφουμε με το μείγμα αυγού και λαδιού που το χτυπάμε μαζί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς έως ότου πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα
όταν τις βγάλουμε από το φούρνο τις αλείφουμε με το μείγμα νερού με λάδι και οι πίτες μας είναι έτοιμες τις σκεπάζουμε με μια πετσετα και αφήνουμε να κρυωσει λίγο

Καλή Απόλαυση

Find more delicious recipes here

Προηγούμενο άρθροΜπαντζίνα…είναι η πιο νόστιμη και πιο εύκολη στη παρασκευή της
Επόμενο άρθροΓρήγορη τούρτα παγωτού