Τυροπιτάρια στο τηγάνι – Γκιουζλεμές

Για όσους θέλουμε κάτι διαφορετικό από τα κλασικά κουρου φτιάξτε αυτά Τυροπιτάρια στο τηγάνι – Γκιουζλεμές

Υλικά:

για δύο τεμάχια
Φύλλα κρουστας διαμετρο 80 cm 1 τεμ.
τυρί φέτα 100 γρ.
100 γραμμάρια τυρί ανθότυρο ή μυζήθρα
βούτυρο για επάλειψη περίπου 50 g

Εκτέλεση:

Εχω επισυνάψει μερικές φωτογραφίες από το πώς τις ετοιμάζουν οι ντόπιοι, τις οποίες τράβηξα σε ένα σύντομο ταξίδι στην Τουρκία.
Λοιπόν… Τα φύλλα απλώνονται σε ένα τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας και κόβονται στη μέση.

Με αυτόν τον τρόπο, μια κρούστα φτιάχνει δύο τυροπιτάρια – γκιουζλεμέδες.
Το βούτυρο λιώνει και η κρούστα αλείφεται με αυτό.
Οι άκρες της κρούστας διπλώνονται έτσι ώστε να πάρει το σχήμα ενός τετραγώνου.


Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με το άλλο τυρι.
Όποιος δεν συμπαθεί άλλο τυρι εκτός φέτας μπορεί να το αποφύγει και να ετοιμάσει τις γκιουζλεμεδες μόνο με φέτα.

Πασπαλίζουμε το μείγμα τυριού πάνω από το λιωμένο βούτυρο.


Το φύλλο διπλώνεται σαν φάκελος μέχρι να σχηματιστεί ένα μικρό τετράγωνο, το οποίο πιέζεται με το χέρι για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.


Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο ταψί σχάρας, αλειμμένο με βούτυρο /λίγο μόνο/.
Όταν γυρίζετε, αλείφετε με λιωμένο βούτυρο.

Τυροπιτάρια στο τηγάνι - Γκιουζλεμές
Τυροπιτάρια στο τηγάνι – Γκιουζλεμές

ΠΗΓΗ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυροπιταρια στο τηγάνι

Τυροπιταρια στο τηγάνι

Συστατικά:

Αλεύρι 3 φλ
• Κεφίρ 1 φλ
• Αυγό κοτόπουλου 2 τεμ.
• Αλάτι 1 κουτ.
Ζάχαρη 1 κουτ.
• Μαγειρική σόδα 0,5 κουτ.
• Φυτικό λάδι 1 κ.γ.
• Τυρί φέτα και μυζηθρα 400 γρ
• Βούτυρο 50 γρ

Μαγείρεμα:

1. Προσθέστε ένα αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το φυτικό λάδι στο κεφίρ, ανακατέψτε καλά.
2. Κοσκινίστε 2 φλιτζάνια αλεύρι (αφήστε ένα φλιτζάνι αλεύρι για πασπάλισμα), προσθέστε σόδα, ανακατέψτε το και μετα ανακατέψτε με το μειγμα του κεφίρ.
3. Ζυμώνουμε μαλακή ζύμη, προσθέτοντας λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να κρατάει το σχήμα της, η ζύμη θα κολλήσει λίγο στα χέρια σας. Το κύριο πράγμα είναι να μην το παρακάνετε με το αλεύρι, διαφορετικά θα γίνει σκληρή.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί.

4. Τρίψτε το τυρί σε χοντρό τρίφτη, προσθέστε ένα αυγό και ανακατέψτε. Η γέμιση είναι έτοιμη.
5. Σχηματίζουμε από τη ζύμη ένα λουκάνικο και το κόβουμε σε 9 μέρη.
6. Από κάθε μέρος της ζύμης σχηματίζουμε μια πιτα μεγεθος πιατου.
7. Βάζουμε τη γέμιση τυριού στο κέντρο.
8. Στη συνέχεια, τραβώντας προς τα πάνω τις άκρες της πιτας, τις μαζεύουμε στο κέντρο (σαν πουγκί) και κολλάμε μεταξύ τους.

9. Αναποδογυρίζουμε το πουγκι που προκύπτει και την ανοίγουμε λίγο με τα χερια αλλά όχι πολύ.
10. Ψήνετε σε ζεστό τηγάνι και από τις δύο πλευρές χωρίς λάδι μέχρι να ροδίσει.
Για καλύτερο ψήσιμο, μπορείτε να καλύψετε το ταψί με ένα καπάκι.
11. Έτοιμο το τυροπιταρι αλείφουμε αμέσως και γενναιόδωρα με βούτυρο.

Καλή όρεξη!!!

Προηγούμενο άρθροΒουτυρένια Μπισκότα Σοκολάτας
Επόμενο άρθροΤυροψωμάκια σε 5 λεπτά