Τυρόπιτα,σπανακοτυρόπιτα και πρασοτυρόπιτα για ολα τα γούστα

Συνταγή για το φύλλο:

1 νεροπότηρο χλιαρό νερο
Μισό κουταλάκι αλάτι(not a pinch like the video shows)
1 κουταλιά ξύδι
2 κουταλιές καλαμποκέλαιο
500-600 γραμμάρια αλεύρι περίπου(Ζυμώνω μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια)
Για το βουτυρωμα του φυλλου:
130 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και
100 γραμμάρια καλαμποκέλαιο ανακατεμένα

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε,χωρίζουμε σε 2 μπάλες,τις αλευρώνουμε και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα ενα μεγάλο φύλλο ρίχνοντας αλεύρι και ακολουθούμε την διαδικασία που έχω βάλει στις φωτο…

  

όταν τελειώσω το βουτυρωμα,βάζω την κάθε διπλωμένη ζύμη στο ψυγείο 1-2 ώρες μέχρι να παγώσει το βούτυρο. Βγάζω την πρωτη από το ψυγείο και ανοίγω ενα μεγαλο φύλλο.. Βουτυρωνω το ταψί και βάζω το πρώτο φύλλο.. Ρίχνω οτι γέμιση θέλω*(εμείς κάναμε για σπανακόπιτα) και βγάζω και την δευτερη διπλωμένη ζύμη από το ψυγείο την ανοίγω και τοποθετώ το δεύτερο φύλλο..χαραζω και αλοιφω καλαμποκέλαιο πάνω απο την πίτα..ψηνω στους 190 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδισει καλά..το φύλλο είναι τραγανό και την επόμενη μέρα!δεν μαλακώνει 😉

*Γέμιση Σπανακόπιτα σας

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 60μλ λάδι (καλαμποκέλαιο)
  • 2 πράσα (άσπρο και τρυφερό πράσινο μέρος), πολύ ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές σούπας άνιθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 2 γεμάτες κουταλιές σούπας γιαούρτι
  • 3 αυγά
  • 500γρ αγελαδινό λευκό τυρί
  • 1 κούπα λάδι (καλαμποκέλαιο) για το ψήσιμο της πίτας

Σωτάρουμε τα λαχανικά
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με τα υγρά του και το αφήνουμε να αχνιστεί για να φύγουν τα πολλά υγρά. Τότε ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, το κομμένο σπανάκι, τον άνηθο, το πράσο και τα σωτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά που θα κατεβάσουν. Προσθέτουμε μαύρο πιπέρι και λίγο αλάτι.
Αυγά, γιαούρτι & τυρί
Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε με πηρούνι τα αυγά και το γιαούρτι και τα προσθέτουμε στο μίγμα σπανακιού. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το τυρί σε τρίμματα. Ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη.

ΥΓ. Η συνταγή ειναι για μια δόση για 1 ταψί 32×25 περίπου!

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤο Μπριαμ της Γιαγιάς μας
Επόμενο άρθροΦτιάξτε εύκολα και γρήγορα τυροπιτάκια Κουρού με απλά υλικά