Τυρόπιτα Σφολιάτα

Υλικά

Ζύμη
900 γρ αλεύρι γοχ Κούλα
1+1/2 ποτηρια νερο (ψηλό ποτήρι νερού) περίπου 520 γρ νερό
2 κ σ ξύδι
5 κ σ ελαιόλαδο
1 κ γλ κοφτό αλάτι
Γέμιση
500 γρ τυρί φέτα
3 αυγά
Λίγο πιπεράκι προαιρετικά

Για τα φύλλα
1 πακετο super fresco με άρωμα βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου
Νισεστε για το άνοιγμα των φυλλων
Λίγο ηλιέλαιο
Μεμβράνη
Για από επάνω
Λίγο βούτυρο
Λίγο φρέσκο γάλα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Κοσκινιζουμε το αλεύρι σε ευρύχωρη λεκάνη. Ανοίγουμε λακκουβα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Παίρνοντας γύρω – γύρω το αλεύρι ζυμωνουμε. Μόλις κάνουμε ζύμη τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας στον οποίο έχουμε ρίξει νισεστε και ζυμωνουμε το ζυμάρι μας τραβώντας το, για 20′ . Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Βάζουμε ηλιέλαιο στα χέρια μας και αλείφουμε γύρω γύρω το κάθε ζυμαρακι μας. Βάζουμε το κάθε ζυμαρακι σε ένα πιάτο το καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30′ (όσο πιο πολύ το αφήσετε τόσο πιο εύκολα θα ανοίξετε τα φύλλα).
Μετά ανοίγουμε το φύλλο μας.
Ρίχνουμε λίγο νισεστε στον πάγκο μας και βάζουμε το ζυμαρακι μας. Ρίχνουμε νισεστε και στο ζυμαρακι μας για να μπορούμε να το ανοίξουμε με τον πλάστη. Ανοίγουμε το φύλλο μας.

Χωρίζουμε το βούτυρο μας στη μέση.
Με το χέρι μας βάζουμε κομμάτια από το μισό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και κάνουμε ήλιο. Δηλαδή κάνουμε έναν κύκλο στη μέση του φύλλου και γύρω γύρω ακτίνες (το ενα φυλλαρακι μεγαλύτερο από τα άλλα για το τέλος να σκεπάζει τα υπόλοιπα). Ανοίγουμε το κάθε φυλλαρακι λίγο με τά χέρια μας και το τοποθετούμε στον κύκλο με τη βουτυρωμένη επιφάνεια προς το επάνω εκτός από το τελευταίο μεγάλο φυλλαρακι που το βάζουμε με την βουτυρωμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Κλείνουμε γύρω γύρω το πανω με το κάτω φύλλο και τοποθετούμε το πακετακι στο πιάτο μας και στο ψυγείο. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο ζυμαρακι μας. Τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες.

Για τη γέμιση
Σε μπωλ σπάμε τη φέτα σε κομμάτια με τα χέρια μας ρίχνουμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο πιπεράκι ( δεν έβαλα) και ανακατεύουμε καλά με πιρούνι
Σύνθεση
Βουτυρωνουμε το ταψί μας και στον πάτο και γύρω γύρω
Ρίχνουμε νισεστε στον πάγκο μας τοποθετούμε το πακετακι μας και ανοίγουμε φύλλο όσο το ταψί μας ( δεν αρέσει ο Κοθρος στους γονείς μου) . Βάζουμε τη γέμιση μας και σκεπάζουμε με το δεύτερο πακετακι που ανοίξαμε όπως το πρώτο, όσο δηλαδή το μέγεθος του ταψιού μας. Με το μεγάλο δάχτυλο μας και τον δείκτη τσιμπαμε γύρω γύρω την πίτα για να την κλείσουμε.
Αλειφουμε την πίτα μας με λίγο λιωμένη μαργαρίνη, τη χαράζουμε, τοποθετούμε από ένα μικρό κομματάκι βούτυρο σε κάθε κομματι, ραντίζουμε με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
Αφηνουμε να κρυώσει σε σχάρα 10′ πριν την κόψουμε.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚίτρινο τυρί πανέ με φύλλο κρούστας
Επόμενο άρθροΧοιρινές μπριζόλες με μανιτάρια: Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή