Φουσκωτά Ζαμπονοτυροπιτάκια

Απαιτούμενα προϊόντα:

600 γρ αλεύρι + λίγο για πασπάλισμα στον πάγκο
200 ml χλιαρό νερό
200 ml χλιαρό γάλα ​​
90 ml λάδι
11 γρ μαγιά ξερή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Για η γέμιση:
160 γρ βούτυρο
300 γρ ζαμπόν τυριού κατά βούληση

Για άλειμμα:
κρόκος αυγού και 1 κουταλάκι του γλυκού ​​γάλα

Τρόπος παρασκευής:

Ζεσταίνουμε ελαφρά το φρέσκο ​​γάλα και το νερό.
Τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ και φαρδύ μπολ. Προσθέστε το λάδι. Ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Είναι σημαντικό το σωστό βάρος της μαγιάς. Χρησιμοποιώ μαγιά, η οποία κόβεται σε πακέτα των 7 γρ., οπότε χρησιμοποιώ 1 και μισό πακέτο.
Αφού έχουμε ανακατέψει τα υγρά υλικά, αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το.
Το προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.
Όταν σχηματιστεί η ζύμη, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε. Λαμβάνεται μια μαλακή και ελαφρώς κολλώδης ζύμη.
Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Μετά από 1 ώρα, όταν έχει διπλασιαστεί σε όγκο, το βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε.

Σημείωση:
Πασπαλίζετε συνεχώς τον πάγκο σας με αλεύρι για να μην κολλήσει η ζύμη.

Χωρίζουμε την ήδη ανακατεμένη ζύμη σε 2 μέρη.
Ανοιγουμε κάθε μέρος σε όχι πολύ λεπτο φύλλο. Αλείφουμε άφθονα όλη την κρούστα με λιωμένο βούτυρο.

Διπλώνουμε τη ζύμη σαν φάκελο (δείτε εικόνες).


Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο μέρος.


Τρίβουμε το τυρί και κόβουμε το ζαμπόν σε λεπτές λωρίδες. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης και το κάνουμε σε φύλλο.

Πασπαλίστε λοιπόν ξανά τον πάγκο και τη ζύμη σας. Όταν έχουμε μια λεπτή κρούστα, την αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τυρί και αν θέλουμε τακτοποιούμε τα κομμάτια του ζαμπόν.


Αρχίζουμε να το τυλίγουμε. Όταν τυλίγουμε το ρολό, αν χρειαστεί, πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν και να μην ανοίξει το ρολό.
Κόβουμε σε 7-8 κομμάτια και τα απλώνουμε σε ταψί.

Αλείφουμε με ένα μείγμα κρόκου και λίγο φρέσκο ​​γάλα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρει μια χρυσή κρούστα. (περίπου 30-40 λεπτά).

ΠΗΓΗ: Вкуснотийките на Ани

Προηγούμενο άρθροΥπέροχο Γλυκό με κρέμα σοκολάτας σε υγρή και τραγανή βάση
Επόμενο άρθροΓεμιστά κολοκυθάκια & ντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονο και άνηθο