Συστατικά
Σιρόπι
1 φλιτζάνι / 240 ml νερού
1/2 φλιτζάνι / 100 g ζάχαρης
1 ραβδί κανέλας
1/2 κουταλιά της σούπας / 8 ml φρέσκου στραγγισμένου χυμού λεμονιού
1 λωρίδα πορτοκαλιού 2,5 cm
Γέμιση
2 1/2 φλιτζάνια τριμμένη φρέσκια κολοκύθα
½ φλιτζάνι / 60 γραμμάρια ζάχαρης
1 φλιτζάνι / 120 γρ τριμμένο καρύδι
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/3 έως ½ φλιτζάνι φρυγανιά ή γλυκό τραχανά
12 φύλλα ζύμης για πίτα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι / 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή συνδυασμός λιωμένου βουτύρου και ελαιόλαδου
Ζάχαρη Αχνη

Οδηγίες
Κάνετε το σιρόπι: Βράστε το νερό και τη ζάχαρη. Χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το ραβδί κανέλας το χυμό λεμονιού και την λωρίδα πορτοκαλιού . Βράστε σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά. Βγάλτε το να κρυώσει εντελώς.

Γέμιση πίτας: Τοποθετήστε τη τριμμένη κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε ένα βάρος, από πάνω. Αφήστε την κολοκύθα να στραγγίσει για 1 ώρα. Συμπιέστε για να φύγει η υπερβολική υγρασία από την κολοκύθα με το χέρι είτε με τοποθέτηση σε ένα ύφασμα και στρίψιμο μέχρι να βγει όλο το νερό.
Μεταφέρετε σε ένα μπολ και ανακατέψτε με τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη σκόνη κανέλας, το μοσχοκάρυδο και τα γαρύφαλλα. Προσθέστε ένα τρίτο από ένα φλιτζάνι φρυγανιάς ή τραχανά εάν η γέμιση φαίνεται να είναι υγρή. Θα πρέπει να είναι υγρό χωρίς οποιεσδήποτε νερό καθόλου.
Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψί ψησίματος 30 cm. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 ° C. Σε μια καθαρή, στεγνή επιφάνεια εργασίας, τοποθετήστε τα φύλλα κάθετα μπροστά σας. Καλύψτε τα με ένα στεγνό πανί και ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί πάνω από αυτό.
Πάρτε το πρώτο φύλλο, βουρτσίστε με ελαιόλαδο και τοποθετήστε το στο ταψί, οριζόντια, με τα άκρα του φύλλου να κρέμονται πάνω από το χείλος του ταψιού. Επαναλάβετε με τα επόμενα 6 φύλλα , βουρτσίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο και τοποθετώντας τα ομόκεντρα το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε τα άκρα να κρέμονται πάνω από το χείλος του ταψιού .
Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από το τελευταίο στρώμα του φύλλου. Καλύψτε την πίτα με τον ίδιο τρόπο, τοποθετώντας 6 φύλλα, το καθένα βουρτσισμένο με ελαιόλαδο, σταυρωτά από πάνω
Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας, κόψτε το επάνω και το κάτω προεξέχον φύλλο έτσι ώστε να εκτείνεται πέρα ​​από την περίμετρο του ταψιού κατά περίπου ή 4-5 εκατοστά. Συνδυάζοντας το επάνω και το κάτω προεξέχον φύλλο, γυρίστε το προς τα μέσα πάνω από την επιφάνεια, πιέζοντας λίγο καθώς πηγαίνετε, σχηματίζοντας ένα δακτύλιο γύρω από την περίμετρο της πίτας. Xτυπήστε 4-5 τρύπες στο φύλλο και βουρτσίστε το πάνω στρώμα με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να είναι χρυσό και τραγανό και γέμιση ψημμένη. Βγάλτε το και σιγά σιγά ρίξτε το σιρόπι πάνω από την πίτα. Με ομαλή κλίση της κατσαρόλας έτσι ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα. Αφήστε την πίτα για τουλάχιστον μία ώρα. Πασπαλίστε την πίτα ελαφρά με τη ζάχαρη Αχνη. Ξεκινήστε το Σερβίρισμα.

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο ψητό και λαχανικά !!!
Επόμενο άρθροΤαχίνι-Μους σοκολάτας