Χαλβάς Μήλου

Συστατικά

1 kg μήλα ή 7 έως 8 μεσαίου μεγέθους μήλα
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας βούτυρο ή ηλιέλαιο
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
10 αμύγδαλα – ψιλοκομμένα
10 κάσιους – ψιλοκομμένα

Οδηγίες

Ξεπλύνετε πολύ καλά τα μήλα (7 έως 8 μήλα μεσαίου μεγέθους) σε νερό χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι.
Στραγγίστε όλο το νερό. Στη συνέχεια ξεφλουδίστε κάθε μήλο.Κόψτε τα στα τέσσερα και πεταξτε του πυρήνες.
Στη συνέχεια κόψτε τα μήλα σε μικρούς κύβους. Θα χρειαστείτε 7 φλιτζάνια ψιλοκομμένα μήλα.

Μαγείρεμα μήλων για την παρασκευή χαλβά
Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια φλόγα. Προσθέστε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο και αφήστε το να λειώσει ή ηλιέλαιο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μήλα.
Ανακατέψτε να σοτάρετε τα μήλα σε χαμηλή έως μεσαία φλόγα για περίπου 5 έως 6 λεπτά. Ορισμένα μήλα θα μαλακώσουν και κάποια όχι.
Στη συνέχεια, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας νερό, ανακατέψτε ξανά.
Καλύψτε την κατσαρόλα για 12 έως 15 λεπτά ανακατεύετε ανά διαστήματα.
Σε χαμηλή έως μέτριας φλόγας μαγειρέψτε τα μήλα έως ότου όλα να μαλακώσουν και να μπορούν να λιώσουν. Το μείγμα των μήλων θα αρχίσει να πήζει.
Με ένα κουτάλι λιώνουμε τα μήλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ώστε το μίγμα να μην κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας. Θα μπορούσατε να κρατήσετε μερικά κομμάτια μικρού μεγέθους, αν θέλετε.

Φτιαχνουμε το χαλβά
Στη συνέχεια, προσθέστε ζάχαρη. Τα πιο ξυνά μήλα απαιτούν περισσότερη ζάχαρη. Έτσι, η ποσότητα ζάχαρης που προστίθεται εξαρτάται από τη γλυκύτητα των μήλων. Ανακατέψτε καλά.
Το ανακάτεμα γίνετε μέχρι να εμφανιστεί κάποιο βούτυρο στις πλευρές της κατσαρόλας για περίπου 9 έως 10 λεπτά σε χαμηλή έως μεσαία φλόγα. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν φυσαλίδες χυμών μήλου στο χαλβά.
Στη συνέχεια, προσθέστε κανέλα. Τα μήλα και η κανέλα μαζί είναι ένας θαυμάσιος συνδυασμός.
Στη συνέχεια προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας.
Προσθέστε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Επίσης, κρατήστε μερικούς στην άκρη για γαρνίρισμα.
Ανακατέψτε πολύ καλά. Ελέγξτε τη γεύση του χαλβά και, εάν απαιτείται, προσθέστε λίγο περισσότερο ζάχαρη.
Ανακατέψτε συχνά για 3 έως 4 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα του χαλβά και να αρχίζει να ξεκολάει από τις πλευρές της κατσαρόλας.
Σερβίρετε το χαλβά ζεστό γαρνιρισμένο με μερικά ψιλοκομμένα καρύδια. Το υπόλοιπο μπορεί να μπει ψυγείο.
Παραμένει ωραίος και για μια εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: vegrecipesofindia.com

Προηγούμενο άρθροΣιμιγδαλένιος Χαλβάς με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σαφράν
Επόμενο άρθροΜοσχαράκι κοκκινιστό