Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Συστατικά:

3/4 κουπας λάδι
2 κουπες σημιγδάλι
3 κουπες ζάχαρη
4 κουπες νερό
φλούδα από 3 πορτοκάλια
1 κουτ κανέλα
1/4 κουτ γαρίφαλο, προαιρετικά
1 κουτ εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. Αμύγδαλα σε φέτες, καρύδια, σταφίδες, ό, τι προτιμάτε.

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 ° c στον αέρα.
ψήνουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια σε ένα ρηχό τηγάνι λαδωμένο για 5-8 λεπτά.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με αντικολλητική επικάλυψη σε μέτρια έως υψηλή φωτιά και ρίχνουμε το λάδι και το σιμιγδάλι.
Τηγανίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να ροδίσει καλά και το σιμιγδάλι απορροφά το λάδι για 4-5 λεπτά.
Μόλις το σιμιγδάλι αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα, προσθέστε μπαχαρικά, κανέλα και γαρίφαλα και συνεχίστε να ανακατεύετε.
Προσθέστε τη ζάχαρη, αφαιρέστε την κατσαρολα από τη φωτιά και προσθέστε και τα 4 φλιτζάνια νερό.

Ανακατέψτε καλά και μεταφέρετε ξανά στην κατσαρόλα στην φωτιά και μειώστε ελαφρά.
Προσθέστε τη φλούδα πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ο χαλβάς.
Μόλις σχηματιστούν φουσκάλες, ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι σχεδόν έτοιμος. Συνεχίστε να ανακατεύετε. Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν αρχίσει να διαχωρίζεται από το κάτω μέρος της κατσαρόλας και η ανάδευση γίνεται πιο δύσκολη.
Όταν το σιμιγδάλι είναι έτοιμο, προσθέστε τα κομμένα αμύγδαλα ή τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατέψτε.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη κανέλα και γαρύφαλο για να ενισχύσετε τα αρώματα.
Αδειαστε το μείγμα σε ένα καλούπι με διάμετρο 22 cm με μια οπή στη μέση ή σε άλλο καλούπι και ισιώστε με ένα κουτάλι.
αφήστε να κρυώσει για 1 ώρα, αφαιρέστε από την φόρμα και πασπαλίστε με περισσότερη κανέλα.
Μπορείτε να σερβίρετε το χαλβά ζεστό ή κρύο, συνοδευόμενο από μια κουταλιά παγωτού.

Καλή Απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΠρασόπιτα χωρίς φύλλο: Η πιο λαχταριστή και εύκολη συνταγή
Επόμενο άρθροΤριγωνικά Τυροπιταρια