Συστατικά

227 gr αποξηραμένα φασόλια ξεπλυμένα
1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο με φύλλα
1 μεγάλο καρότο τεμαχισμένο
¾ φλιτζάνι ντομάτες αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες (κονσερβοποιημένες είναι επίσης ωραίες)
1 μεγάλη λωρίδα από την φλούδα πορτοκαλιού
Αλάτι για γεύση

Οδηγίες
Μουλιάστε τα φασόλια για 6-8 ώρες ή μια νύχτα. Στραγγίστε και ξεπλύνετε. Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα με αρκετό φρέσκο ​​νερό για να τα καλύψετε κατά 7,5cm . Βράστε τα καλά, και αφαιρέστε από τη φωτιά και στραγγίστε. Τοποθετήστε τα φασόλια πίσω στην κατσαρόλα με αρκετό φρέσκο ​​νερό για να τα καλύψετε με 7,5 εκατοστά και να τα ξναβράσετε, αφού μειώσετε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή και να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, θερμαίνεται το 1/3 φλιτζάνι του ελαιολάδου σε ένα τηγανι σε μέτρια- χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να μαλακώσετε, περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τα λαχανικά στα φασόλια μαζί με τις ντομάτες και ένα ακόμη φλιτζάνι ελαιόλαδο. Σιγοβράστε αργά έως ότου τα φασόλια είναι πολύ τρυφερά και η σούπα είναι παχιά και κρεμώδη, 2 έως 2 ½ ώρες, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση των φασολιών. Περίπου 20 λεπτά πριν την βγάλετε, προσθέστε την λωρίδα πορτοκαλιού και ρυθμίστε την σε αλάτι. Ακριβώς πριν την αφαιρέσετε από τη φωιά ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προηγούμενο άρθροΨητά μήλα με Γιαούρτι ….. Είναι τα πιο ωραία
Επόμενο άρθροΚυδώνια ψητά με μαύρη ζάχαρη και σαντιγί