Υλικά {αντιστοιχεί 1 χοιρινό κότσι ανά άτομο}

4 χοιρινά κότσια
αλάτι χοντρό {και ψιλό μια χαρά κάνει}
πιπέρι
κόκκινο πιπέρι
σκόνη μουστάρδας
2 σκελίδες σκόρδο {προαιρετικό}
λάδι 
λίγο νερό
για το κριθαράκι {αναλογία 1 προς 3}
1 κούπα κριθαράκι χοντρό
3 κούπες υγρό {χρησιμοποίησα ότι υγρό είχε ο πάτος της γάστρας και το υπόλοιπο το συμπλήρωσα με νερό}
2 μικρές ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. φυτίνη
αλάτι
πιπέρι
     
Εκτέλεση
Κότσια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200c. Ξεπλένουμε τα κότσια και τα βάζουμε στη γάστρα. Τα ‘τρίβουμε’ με το αλάτι, το κόκκινο πιπέρι, τη σκόνη μουστάρδας και κάνουμε μικρές τρύπες στο δέρμα {μη φοβάσαι, δεν πονάει πλέον} με το μαχαίρι και μπήγουμε κομματάκια σκόρδου εδώ κι εκεί. Ραντίζουμε πάνω τους λάδι και ‘μαλάζουμε’ με τα χέρια μας. Βάζουμε το νερό προσεκτικά στον πάτο {μην ‘ξεπλύνουμε’ τα κότσια} και φουρνίζουμε με σκεπασμένο το καπάκι της γάστρας για περίπου 2 ώρες. Αν θέλουμε να ξεροψήσουμε λίγο την επιφάνεια, αφαιρούμε το καπάκι και βάζουμε στο γκριλ για λίγο. Τα κότσια μπορούν κάλλιστα να φαγωθούν και μόνα τους με συνοδεία πατατούλες τηγανιτές, ρυζάκι ή μια σαλάτα.
Κριθαράκι: Βάζουμε το ταψί μας πάνω σε αναμμένο μάτι της κουζίνας-μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη φυτίνη, την αφήνουμε να λιώσει και βάζουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε για να λαδωθεί και τσιγαριστεί ελαφρώς το κριθαράκι.

Προσθέτουμε τη ντομάτα και ανακατεύουμε.
Σειρά έχει ο ζωμός. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνουμε και φουρνίζουμε. {φοράμε γάντια κουζίνας, μην ξεχαστούμε..το ταψί καίει, δεν θα ήθελα να έχω τύψεις για τυχόν εγκαύματα!}. Ψήνουμε για 15′ με 20′ ή μέχρι να σωθούν τα υγρά..εμένα μου αρέσει να έχει λίγο ζουμάκι το φαγητό αυτό, οπότε το βγάζω λίγο πριν ‘πιει’ το κριθαράκι τα υγρά του. Στα μισά περίπου του χρόνου ψησίματος προσθέτουμε τα κότσια. 
Σκεπάζουμε {με πετσέτα κανονικά} με λαδόκολλα και αφήνουμε λίγο να ξεθυμάνει. Σερβίρουμε.. 

Καλή μας Όρεξη!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ κρυμμένη συνταγή μηλόπιτας της γιαγιάς
Επόμενο άρθροΚέικ Βραστό