Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες: Ένα κλασικό και νόστιμο φαγητό, ιδανικό για οικογενειακά γεύματα. Αρωματικό χοιρινό και τραγανές πατάτες, όλα σε ένα ταψί
Υλικά
1 κομμάτι χοιρινό περίπου 2 κιλά ή όσο θέλετε (κομμένο σε δύο φέτες)
2 μικρά πορτοκάλια
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αφυδατωμένο σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μουστάρδα σε σκόνη
για τις πατάτες
5-6 μεγάλες πατάτες
2 πορτοκάλια
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αφυδατωμένο σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μουστάρδα σε σκόνη
Λίγο βούτυρο lurpak (έτσι για την αλητεία)
Εκτέλεση
Παίρνουμε τα δύο υπέροχα κομμάτια μας (εμένα είναι πάντα υπέροχο το κρέας χάρην των αδελφών Αλαφούζου Γιώργου και Αλέκου … εσάς;) και τα ξαπλώνουμε δίπλα-δίπλα σε μια λεκάνη πλατιά. Θα περάσουν όλη τη νύχτα στο ψυγείο οπότε πρέπει να είναι με έναν τρόπο άνετα. Εκεί λοιπόν θα ρίξουμε το λαδάκι, θα ραντίσουμε με τη ρίγανη και τα άλλα “παιδιά” (αφυδατωμένο σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι) και θα πουδράρουμε με τη σκόνη μουστάρδας. Χέρια όχι ψηλά αλλά μέσα στη λεκάνη και μασαζάρουμε τις πλατούλες πρώτα με το μείγμα και μετά τις άλλες πλευρές καλά.
Ξέχασα τα πορτοκαλάκια που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο … εύκολος τρόπος να τα μαχαιρώσουμε στη μέση όχι όμως πέρα για πέρα και να τα πιέσουμε να δώσουν τους υπέροχους χυμούς τους στο μείγμα και να δώσουν “άλλα κόλπα” γεύση. Αλουμινόχαρτο πάνω στη λεκάνη και ψυγείο. Όσο περισσότερο μείνουν εκεί τόσο καλύτερα.
Αφού τα βγάλουμε ακολουθούμε το γνωστό πλέον σύστημα μεμβράνης-λαδόκολλας (εμείς οι δυο πάμε πακέτο, δε θα χωρίσουμε ποτέ που έλεγε η μεγάλη Λίτσα … αυτό θα λέτε κι εσείς αν το δοκιμάσετε).
Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη (εσωκλείοντας όσα περισσότερα υγρά μπορούμε από τη μαρινάδα) και κλείνουμε σφιχτά. Βρέχουμε τη λαδόκολλα και κλείνουμε καλά (καραμέλα). Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για περίπου 2 ώρες πάνω-κάτω στους 200 °. Σκίζουμε (πάντα προσεκτικά) τη μεμβράνη και τη λαδόκολλα και προσπαθούμε όσα υγρά έχει να τα έχουμε στην πορεία που θα αλλάξουμε σε αερόθερμο για να πάρει χρώμα.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Στο πρώτο μισό του αρχικού ψησίματος το φαγητό θα αρχίσει να ενεργοποιεί την πρώτη σας αίσθηση (όσφρηση). Στο τέλος όλες οι αισθήσεις σας θα είναι στο κόκκινο … η δε έκτη … άλλη φορά. Πάντως η λέξη κόλαση είναι πολύ λίγη για να περιγράψει αυτό που θα συμβεί στον ουρανίσκο σας.
Συνοδευτικά πολλά … εγώ επέλεξα πατατούλες
Για τις Πατάτες
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες όχι κυδωνάτες (τρε μπανάλ). Τις βράζουμε να μαλακώσουν αλλά όχι πολύ, πρέπει να κρατάνε. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις αραδειάζουμε σε ένα ταψί. Εκεί θα τις περιχύσουμε με τα υπόλοιπα υλικά και τις ανακατεύουμε με μια μαρίζ κάνοντας ρυθμικές κινήσεις μπαλέτου. Αφού τελειώσουμε (δε θέλει πολύ ανακάτεμα γιατί δεν πρέπει να διαλύσουν) ρίχνουμε σε διάφορα σημεία το βουτυράκι που είπαμε για την αλητεία … είναι το κλικ το παραπάνω που θα τις απογειώσει
Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή/φωτό είναι του κου Manos J. Paterakis