Χοιρινό με βότανα

Υλικά

1.500 γρ. χοιρινό στρογγυλό – κιλότο σε ένα ενιαίο κομμάτι
Βελόνες δεντρολίβανου,
φασκόμηλο
2 σκελ σκόρδο μαζί
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό
αλάτι
1 κόκκο πιπεριού

για το γλάσο:
Μέλι ακακίας 4 κ.σ
Χυμός πορτοκαλιού 1
Αλεσμένη κανέλα 1 κ.γ
Πάπρικα γλυκιά 1 κ.γ.

Εκτέλεση

Σε ένα μίξερ κουζίνας, ψιλοκόβουμε τις βελόνες δεντρολίβανου, το φασκόμηλο και το σκόρδο μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι και έναν κόκκους πιπεριού. Ανακατέψτε μέχρι να πάρετε ένα είδος σκόνης.

Περιχύνετε το κρέας με λάδι και στη συνέχεια κάντε μασάζ με τα ψιλοκομμένα αρωματικά βότανα.

Το τοποθετούμε σε γυάλινο ταψί, ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι κρασί και το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη πριν το βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12-18 ώρες. Στη συνέχεια ανασηκώνετε το ψητό εισάγοντας την ειδική σχάρα στο ταψί και ψήνετε στους 180°C για 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο.

Στύψτε το χυμό από ένα πορτοκάλι. Ρίξτε το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε την κανέλα και τη γλυκιά πάπρικα, στη συνέχεια ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε τα υλικά. Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα: το γλάσο πρέπει να γίνει αρκετά ρευστό.
Στη συνέχεια, κάντε μερικές τομές στο χοιρινό:
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε επιφανειακές τομές σε σχήμα ρόμβου στο χοιρινό με μέγιστο βάθος 0,5 cm και σε απόσταση περίπου 1 cm μεταξύ τους. Σε αυτό το σημείο, τοποθετήστε το χοιρινό σε ένα ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο.


Στο σημείο συνάντησης ανάμεσα στις λοξές τομές που έγιναν, τοποθετήστε τουλάχιστον 10 σκελίδες σκορδου.
Στη συνέχεια αλείφετε προσεκτικά το χοιρινο με το γλάσο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο κουζίνας.
Δεν πρέπει ποτέ να παρακάνετε την ποσότητα του γλάσου: μια πινελια αρκεί διαφορετικά το χοιρινο δεν θα γλασάρει πραγματικά και κυρίως το εξωτερικό θα παραμείνει μαλακο, αντί να γίνει τραγανό.
Στη συνέχεια το ξαναβάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 230° για 20-25 λεπτά ή μέχρι η θερμοκρασία του πυρήνα του κρέατος, μετρημένη με θερμόμετρο ψησίματος, να φτάσει τους 80°C.


Βγάζουμε από το φούρνο, τυλίγουμε το κρέας σε αλουμινόχαρτο για 15 λεπτά και μετά σερβίρουμε, κομμένο σε φέτες, αλείφοντας με το υπόλοιπο γλάσο. 😋

 

 

Προηγούμενο άρθροΚέικ κρέμας. Αεράτο, νόστιμο και σπιτικό.
Επόμενο άρθροΠανεύκολη σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο