Χοιρινό με Μάπα

Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, το λάχανο αναφέρεται ως μάπα! Αυτή η τοπική συνταγή γίνεται με πολύ λίγα υλικά, αλλά οι γεύσεις είναι πολύπλοκες και απολύτως νόστιμες.

Υλικά

2-2 1/2 κιλά χοιρινό χωρίς κόκαλα κομμένο σε κομμάτια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια αποφλοιωμένα και τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός αραιωμένο σε 3 κουταλιές της σούπας νερό
Νερό
1 μικρό κεφάλι λάχανο
Αλάτι και πιπέρι 

Οδηγίες

Ζεστάνετε το μισό του ελαιολάδου σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίστε το κρέας. Αφαιρέστε το από την κατσαρόλα με ένα κουτάλι και αφήστε το στην άκρη. Προσθέστε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και χαμηλώστε την φωτιά. Καλύψτε και με τον ατμο μέσα στο λάδι μέχρι να μαραθούν, περίπου δέκα λεπτά. Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε.
Τοποθετήστε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα. Ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι. Ρίξτε αρκετό νερό για να καλύψετε το κρέας. Σκεπάστε και σιγοβράστε για μία ώρα.

Εν τω μεταξύ, κόψτε το λάχανο στο μισό και κόψτε κάθε μισό σε λωρίδες πλάτους περίπου 1.5 εκατοστό. Διαχωρίστε τα φύλλα και ξεπλύνετε και στραγγίστε το λάχανο. Βάλτε το στην κατσαρόλα ανακατέψτε πολυ καλά για να αναμειχθεί με το κρέας. Κοιτάξτε εάν χρειάζετε  αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε και σιγοβράστε άλλα περίπου 45 λεπτά, μέχρις ότου το λάχανο και το κρέας είναι πολύ τρυφερά.

Προηγούμενο άρθροΣπιτικό σκορδόψωμο με μοτσαρέλα μέσα σε λίγα λεπτά!
Επόμενο άρθροΑρνάκι ψημένο στο Γιαούρτι