Χορτόπιτα Στριφτή

Υλικά

• 500 γραμ. σπανάκι
• 300 γραμ. σέσκλα ή σέσκουλα
• 250 γραμ. λάπατα ή λάπαθα
• 250 γραμ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες
• 200 γραμ. μυρώνια
• 3 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 3 – 4 φύλλα φρέσκο δυόσμο
• 2 – 3 κουτ. σούπας αλεύρι
• ⅔ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

• 450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
• 300 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• 1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο για τα φύλλα
• αλεύρι για τα φύλλα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, (αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος, προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).

Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, μέχρι να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.

Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ’ αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.

Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.
Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα και τα φυλάμε σκεπασμένα.

Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.

Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε). Χωρίζουμε τη γέμιση σε οχτώ, ίσια μέρη.

Παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας, (αν θέλουμε το κόβουμε στα δύο απ᾿ την αρχή), τοποθετούμε την γέμιση σε λωρίδα, κοντά στην μια άκρη, λαδώνουμε το φύλλο μέχρι τη μέση και αρχίζουμε να τυλίγουμε τη γέμιση με το φύλλο, σε ρολό.

Όταν τυλιχτεί η γέμιση, και φτάσουμε στη μέση, κόβουμε το φύλλο.

Έπειτα πατάμε το ρολό στις δύο άκρες, για να κλειστεί μέσα η γέμιση.
Στη συνέχεια, το στρίβουμε και το περιστρέφουμε, φτιάχνοντας σαλίγκαρο.
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί Ν°38, (διαμ. 38 εκ.) και μεταφέρουμε στο κέντρο του, το σαλίγκαρο.
Συνεχίζουμε απλώνοντας το δεύτερο κομμάτι γέμιση, στο άλλο μισό φύλλο, τυλίγοντάς το σε ρολό, όπως το πρώτο κομμάτι.

Παίρνουμε το δεύτερο ρολό, το μεταφέρουμε στο ταψί και συνεχίζουμε το σαλίγκαρο, ξεκινώντας από το σημείο που σταμάτησε το πρώτο ρολό.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση και να ολοκληρωθεί ο σαλίγκαρος. (Αν χρειαστεί για να χωρέσει, πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας).
Λαδώνουμε την στιφτή μας, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 190°C, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας, για περίπου 60′ με 80′.
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.

Η Συνταγή που ακολουθήσαμε για την Πίτα ήταν από το https://faghta-giagias.blogspot.com/

 

Προηγούμενο άρθροΠιπεριές γεμιστές με φέτα
Επόμενο άρθροΤο πιο απλό γλυκό…Ρεβανί λαδιού