Χριστουγεννιάτικο Κέικ

Βάρος περίπου 1,5-1,6 κιλά

Μεζούρα-250 ml
Φόρμα κέικ – 11*30 (μπορείτε να πάρετε μια τετράγωνη)

✅ Υλικά:

* 2 φλιτζάνια αλεύρι – (320 γρ.)
* 100 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
* 1 ποτήρι γάλα – (250 ml)
* 150 γρ ψιλή ζάχαρη
* 4 κουταλιές της σούπας υγρό φυσικό μέλι – (80 g)
* 2 αυγα
* 3-4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα δαμάσκηνο ή μαρμελάδα φραγκοστάφυλου – (80 g)
* 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
* 1/2 κ.γ. κόλιανδρο, τους σπόρους
* 1/2 κ.γ. κόλιανδρο σκονη
* 2 κ.σ. τζίντζερ, φρέσκο, τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
* 1-2 κ.σ. κακάο – (10/20 g)
* 3 – χούφτες ξηρούς καρπούς (φροντίστε να καβουρδιστούν) 70/80 γρ
* 100 g – ζαχαρωμένα πορτοκάλια
* 2 κουταλιές της σούπας – πάστα πορτοκαλιού (ή ξυσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι)

✅Για τη γέμιση:
Περίπου (δεν ζύγισα) ​​300-500 γραμμάρια μαρμελάδας δαμάσκηνου η μαρμελάδα πρέπει να είναι πολύ πηχτή

Γλασσο:

Σοκολάτα – 100 γρ
Κρέμα γάλακτος 30% – περίπου 50 ml
Βούτυρο – 10 γρ

Προσθέστε κομμάτια σοκολάτας στη ζεστή κρέμα, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί, προσθέστε το βούτυρο, αν είναι παχύρρευστο, προσθέστε ζεστή κρέμα/γάλα.
Μπορείτε να φτιάξετε οποιοδήποτε γλάσο ή να διακοσμήσετε κατά βούληση.

✅Προετοιμασία:

Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το βούτυρο, το μέλι, τη μαρμελάδα δαμάσκηνο 80 γρ., το κακάο, κόλιανδρο και τζίντζερ
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η μάζα (μην βράσει)
Μόλις πάρετε μια καλά αναμεμειγμένη μάζα, την αφήνετε στην άκρη και την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνουμε το γάλα σε μια δεύτερη μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε ζάχαρη, ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέστε κρύο γάλα με ζάχαρη, αυγά στο μείγμα μελιού, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί με ένα μίξερ σε χαμηλές ταχύτητες
Προσθέστε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, ζαχαρωμένα φρούτα, πάστα/ξυσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με τη σόδα και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα και αφήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Βγάζουμε από τη φόρμα, αφήνουμε να κρυώσει καλά σε σχάρα. Αφού κρυώσει, τυλίγω σε χαρτί ψησίματος ή σε αλουμινόχαρτο και αφήνω να ωριμάσει για 1-2 μέρες, το είχα για
3 μέρες.
Πριν τη χρήση, κόψτε σε τρία μέρη. Για να το μουσκέψετε ετοιμάστε ένα σιρόπι , μπορείτε να πάρετε ελαφριά μαρμελάδα, να την αραιώσετε με λίγο νερό ή να βράσετε ζάχαρη + νερό + μπαχαρικά ή μέλι + νερό + μπαχαρικά. Αλείφουμε γενναιόδωρα με την μαρμελάδα δαμάσκηνο.

Τύλιξε το κέικ σε αλουμινόχαρτο και άφησέ το για 1-2 μέρες να μουλιάσει με μαρμελάδα
Την ημέρα του σερβιρίσματος μουλιάζουμε λίγο από πάνω και περιχύνουμε με γλάσο και διακοσμούμε όπως θέλουμε.

 

Όλα να πάνε καλά!❤️

ΠΗΓΗ:Татьяна Петришина

Προηγούμενο άρθροΠατατοκεφτέδες για να κάνετε αυτό το σούπερ νόστιμο ορεκτικό
Επόμενο άρθροΨητή πατάτας με μπέικον και τυρί