Χταπόδι ξιδάτο με μελιτζάνες και πιπεριές Φλωρίνης 

Υλικά

1 χταπόδι 800 γρ
1 κρασοπότυρο κρασί κόκκινο
1 κρασοπότυρο νερό.
1 σφηνάκι ξίδι
3 κ.σ. λάδι
3 φύλλα δάφνης
πιπέρι.

2 μελιτζάνες
2-3 Πιπεριές
3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
7 σκελιδες σκόρδο
6 ντομάτες
Αλατοπίπερο , μαϊντανό, λάδι , νερό λίγο.

Εκτέλεση

Καθαρίζω και πλένω καλά τό χταπόδι. Το απλώνω σε ταψί με τα πλοκάμια ανοικτά
Ρίχνω το κρασί κόκκινο και το νερό, ξίδι , τρεις κ.σ. λάδι, και τα φύλλα δάφνης , πιπέρι.
Σκεπάζω με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο κλεινοντάς το πολύ καλά για να μην στεγνώσει. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 μιάμιση ώρα.

Φτιάχνω τις μελιτζάνες , τις σκουπίζω και τις στρώνω χοντροκομμένες μακρόστενες στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα.
Τις αλείφω με λάδι. Τις ψήνω να μαραθούν λίγο.
Το ίδιο κάνω με τις πιπεριές.
Έχω βγάλει το χταπόδι , πετάω τα ζουμιά και στο ίδιο ταψί στρώνω μελιτζάνες και πιπεριές . Ρίχνω κρεμμύδια χοντροκομμένα, σκόρδο
ντομάτες στην ξύστρα, Αλατοπίπερο , μαϊντανό, λάδι , νερό λίγο.
Το σκεπάζω με τα ίδια φύλα σαν γάστρα . Στους 160 Αντιστάσεις .Το βλέπω στο μισάωρο και πριν ψηθούν εντελώς , βάζω το χταπόδι που
έχω κόψει , να ενωθούν οι γεύσεις … Απίθανο 😋
( Το χταπόδι όταν ψηθεί στο αρχικό στάδιο , μετά μπορεί να μπει σε φαγητά , σε σχάρα , ή μεζέ με λάδι, ρίγανη, λεμόνι, ξύδι )

Μάρω Σφακιανή

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χταπόδι  κοκκινιστό με μακαρονάκι κοφτάκι

Χταπόδι  κοκκινιστό με μακαρονάκι κοφτάκι

Υλικά

1 χταπόδι (1 έως 1,5 κιλό)
500 γρ. μακαρονάκι κοφτάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
3-4 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. λάδι
4-5 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 κ.γ πελτέ ντομάτας
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα γαρίφαλο
2 φύλλα δάφνης
μαύρο πιπέρι
κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες τα μπαχαρικά, αλάτι πιπέρι κατά βούληση και το ανάλογο νερό ώστε να σκεπάζει τα υλικά μας.
Αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας τακτικά.
Μόλις το χταπόδι μαλακώσει και είναι σχεδόν έτοιμο, ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετή σάλτσα στην κατσαρόλα (διαφορετικά προσθέτουμε ζεστό νερό) και ρίχνουμε το κοφτάκι.
Αφήνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 10 λεπτά ώστε να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας.
Σερβίρουμε ζεστό και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τips

Αν θέλετε μπορείτε να ζεστάνετε πολύ μέχρι να κάψει 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος και να τσιγαρίσετε το κοφτάκι μόλις σβήσετε την κατσαρόλα.
Δίνει ένα απίστευτο άρωμα!!!!

Καλή σας όρεξη!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

 

Προηγούμενο άρθροΜικρά τυροπιτάκια κουρού για μικρά και μεγάλα χέρια
Επόμενο άρθροΓλυκάκι του κουταλιού Βερύκοκο