Ψημένα ζυμαρικά στο πήλινο με λουκάνικα

Τα ψημένα ζυμαρικά στο φούρνο είναι μία από τις συνταγές της Κυριακής που είναι εύκολο να ετοιμαστούν, αλλά όπως όλες οι απλές παραδοσιακές συνταγές, απαιτεί ορισμένες προφυλάξεις. Για αυτό δεν θα σας κάνουμε μόνο τη συνταγή και θα σας πούμε τα κόλπα
για να φτιάξετε ένα τέλειο ψημένο ζυμαρικό και τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε.

Υλικά

1 λίτρο σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ παρμεζάνας
70 γρ. Μορταδέλλα
400 γρ μοτσαρέλα
500 γρ. ζυμαρικά πενες

Εκτέλεση

Σε μία κατσαράλα ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι να καψει και στο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετα προσθέτουμε την σάλτσα και λίγο φρέσκο βασιλικό ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει και να δέσει η σάλτσα (στην σάλτσα μπορείτε να βάλετε και λουκάνικο)

Βάζουμε τα ζυμαρικά να μαγειρευτούν για 4 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στα 200 γρ. Βγάζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα σε αυτα 4-5 κουτάλες σάλτσας και 3-4 κουταλιές παρμεζάνας και ανακατεύουμε

Αλείφουμε με σάλτσα την βάση από το πήλινο και βάζουμε πρώτο στρώμα ζυμαρικών και λίγο περισσότερη σάλτσα στο κέντρο.
Προσθέστε τη μοτσαρέλα κομμένη σε μικρούς κύβους και προσθέστε την ψιλοκομμένη μουρταδέλα σάλτσα και την τριμμένη παρμεζάνα

Βάζουμε το τελευταίο στρώμα ζυμαρικών καλύπτουμε με την σάλτσα, τυρί παρμεζάνα κατά βούληση, βάζουμε μερικά κομμάτια μοτσαρέλας.


Ψήνουμε στους 180 g για 30 λεπτά αν θέλεις μερικά καμένα ζυμαρικά στην κορυφή, 25 λεπτά θα είναι αρκετά αν θέλεις απλά να είναι ογκρατεν. Για το τελευταίο τέταρτο μιας ώρας
μαγειρέματος, περάστε το φούρνο του ανεμιστήρα εάν σας αρέσει η κρούστα.

Καλή Επιτυχία

 

 

Προηγούμενο άρθροΑυθεντική παρμεζάνα μελιτζάνας
Επόμενο άρθροΣπανoκροκέτες ….αν δεν εχετε φτιάξει ποτέ φτιάξτε το τώρα