Ψητές Μελιτζάνες γεμιστές

Συστατικά

5 μελιτζάνες
500 γραμμάρια κιμά 
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες ή χυμό ντομάτας (passata)
1 ξυλαρακι κανέλας
1 κουταλάκι ρίγανη
100 γραμμάρια κεφαλλοτύρι ή οποιοδήποτε σκληρό κίτρινο τυρί 
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τις πολτοποιημένες πατάτες
4 μεγάλες πατάτες, βραστές
50 γραμμάρια γάλακτος 
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
2 κρόκους αυγού
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
100 γραμμάρια αλεύρι 
100 γραμμάρια βουτύρου 
900 ml γάλακτος 
2 κρόκους αυγού
1 πρέζα μοσχοκάρυδου

Οδηγίες

Κόψτε τις μελιτζάνες σε δύο κομμάτια και χαράξτε τα σταυρωτά (τη σάρκα). Αλατίστε τις μελιτζάνες και τις τοποθετήστε σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα. Πλύνετε τα με άφθονο νερό και στραγγίστε τα σε κάποιο χαρτί κουζίνας.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Ανακατέψτε τις μελιτζάνες με αλάτι και πιπέρι και ψήστε σε ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες (με την φλουδα στραμμένη προς τα επάνω) σε ταψί, στρωμένο με μία λαδόκολα. Ψήστε τις μελιτζάνες για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα για τα παπουτσάκια. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και σοτάρετε, μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το σκόρδο και σοτάρετε. Ανεβάστε την φωτιά, προσθέστε το κιμά ,σπάστε τον με ένα κουτάλι και σωτάρετε. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί. Ανακατέψτε τις κονσέρβες ντομάτας, το ξυλάκι κανέλας, μια πρέζα ζάχαρης, τη ρίγανη και αλατίστε. Αφήστε να βράσει, χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί. Στο τέλος προσθέστε 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ για την γεμιστή μελιτζάνα. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα για να λιώσετε λίγο βούτυρο σε χαμηλή μεσαία φωτιά. Προσθέτουμε αλεύρι χτυπάμε συνεχώς για να κάνει μια πάστα. Προσθέστε το ζεστό γάλα σε σταθερή ροή και χτυπάτε μίξερ για να αποφύγετε η σάλτσα να σβολιάσει. Εάν η σάλτσα χρειάζεται ακόμα να πυκνώσει, βράστε σε χαμηλή φωτιά ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά, ανακατεύουμε τους κρόκους αυγού και αλατοπιπερώνουμε, και ένα τσίμπημα του μοσχοκάρυδου. Ανακατέψτε γρήγορα, για να εμποδίσετε τα αυγά να γίνουν ομελέτα!

(Αν επιλέξετε να βάλετε πατάτα αντι για μπεσαμέλ, βράστε τις πατάτες σε ζεστό νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να βράσουν. Προσθέστε τα σε έναν μπλέντερ, μαζί με το γάλα, το βούτυρο, τους κρόκους αυγών, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν.)

Στρώστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, με την φλούδα κάτω. Αφαιρέστε μέσα απο την μελιτζάνα το υλικο της, για να δημιουργήσετε χώρο για την γέμιση. Πασπαλίστε τις μελιτζάνες με λίγο τριμμένο τυρί και βάλτε το κιμά πάνω από κάθε κομμάτι. Από πάνω βάλτε τη σάλτσα μπεσαμέλ ή τις πατάτες πουρέ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Ψήστε  στους 180C για 20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά.
Σερβίρετε αυτό το νόστιμο πιάτο μελιτζάνας ως κύριο πιάτο με μια ωραία σαλάτα και κάποιο φρέσκο ψωμί . 

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤαλιατέλες με σάλτσα κοτόπουλο (Ελαφριά και κρεμώδης, με τα αρώματα από ούζο και φρέσκο άνηθο!)
Επόμενο άρθροΑφράτα, νόστιμα και εύκολα τυροπιτάκια