Ψητό Μοσχάρι Κατσαρόλας

Συστατικά

1 κγρ μοσχαρίσιο νουά η σπάλα δεμένο με σπάγκο
3 κουταλιές της σούπας μειγμα μπαχαρικών για κρέας
3 κρεμμύδια
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 λιτρο ζωμό λαχανικών
5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Όταν βάζετε το κρέας να μαγειρευτεί πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου οπότε το βγάλτε το από το ψυγείο μια ώρα πριν.
Όταν ψήνετε το ψητό γυρίζετε το κρέας με εργαλεία που δεν το τρυπάνε οπως ξύλινη κουτάλα γιατί έτσι δεν θα χάσει τα ζουμιά αλλά καραμελώνοντας την επιφάνεια θα τα κρατήσει όλα μέσα.
Στεγνώστε το κρέας και κάντε το μασάζ με τα μπαχαρικα του ψησίματος και το χοντρό αλάτι γύρω από το κρέας για να απορροφηθούν καλά.
Αυτά τα αρώματα αρωματίζουν το κρέας και το κάνουν ακόμα καλύτερο.
Τακτοποιούμε δύο κλωναράκια δεντρολίβανο και δένουμε το κρέας για να μην χάσει το σχήμα του κατά το ψήσιμο.

Εκτέλεση

Ρίξτε 5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ροδίστε το κρέας από όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς το απαλά.
Όταν σφραγίσει το κρέας από όλες τις πλευρές, προσθέστε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες και αφήστε τα να καραμελωσουν για λίγα λεπτά, στη συνέχεια ανακατέψτε με το λευκό κρασί και ρίξτε το ζωμό να βράσει.
Ξεκινήστε το μαγείρεμα καλύπτοντας την κατσαρόλα με το καπάκι.

Ανοίγετε την κατσαρόλα κατά διαστήματα και προσθέτετε λίγο ζεστό ζωμό αν το δείτε να στεγνώνει και στη συνέχεια βρέχετε το ψητό από πάνω για να διατηρηθεί υγρό.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1,5 ώρα και γυρίζουμε κατά διαστήματα το ψητό και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, βγάλτε το ψητό και τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο για να βεβαιωθείτε ότι οι χυμοί θα απορροφηθούν ξανά και θα συμπυκνωθούν. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 30 λεπτά να ξεκουραστεί, θα είναι πολύ πιο εύκολο να κόψετε τις φέτες και να τις έχετε τέλειες, ακόμα και πολύ λεπτές.

Φιλτράρετε τον ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα με ένα σουρωτήρι, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε έτσι αν σας αρέσει υγρό ή να τον πήξετε στη φωτιά με ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλαουερ για μια πιο κρεμώδη εκδοχή.

Συμβουλη
Μπορείτε να ετοιμάσετε το ζωμό λαχανικών με τα λαχανικά σας και δύο καρότα, στη συνέχεια, στο τέλος του μαγειρέματος, κόψτε τα καρότα σε φέτες και χρησιμοποιήστε τα ως συνοδευτικό.
Ετοιμάζετε το ψητό την προηγούμενη μέρα, το αφήνετε στο ψυγείο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και το κόβετε σε φέτες μόνο όταν το ζεστάνετε, χρησιμοποιήστε τη σάλτσα του για να ζεσταθεί.

Κόψτε το ψητό σε φέτες και αρωματίστε το με το ζωμό του… απολαύστε το γεύμα σας!!!

Προηγούμενο άρθροΤα διάσημα ιταλικά μπισκότα San Gerano….πανεύκολα και πεντανόστιμα
Επόμενο άρθροΣιροπιαστα γεμιστα με σοκολάτα και καρύδι κουλούρια