Ψωμάκια για μνημόσυνο

Υλικά

2 κιλα αλευρι,
70 γρ νωπη μαγια ή 2 φακελα ξηρη,
1 1/2 ποτηρι ζαχαρη,
1 ποτ. καλαμποκελαιο,
7 γρ. Μαχλεπι σκονη,
4 γρ. Μαστιχα σκονη,
1/2 κ. γλ. αλατι,
1 κ.γλ. γεματο κανελλα,
μελι κ ζαχαρη αχνη για την επικαλυψη.

Εκτέλεση

Σε λιγο χλιαρο νερο διαλυουμε τη μαγια κ την αφηνουμε 10-15 λεπτα ν αφρισει.
Σε μια λεκανη ανακατευουμε αλευρι, ζαχαρη, λαδι, μαχλεπι, μαστιχα, κανελλα, αλατι , τη διαλυμμενη μαγια κ προσθετοθμε χλιαρο νερο εως οτου εχουμε μια ζυμη , που δεν κολλαει στα χερια.

Αφηνουμε σκεπασμενη σε ζεστο μερος (εγω αναψα το φουρνο στους 50, τον εσβησα κ την αφησα μεσα) για 30-40 λεπτα, για ν φουσκωσει, την ξαναζυμωνουμε κ την ξαναφηνουμε για 30-40 λεπτα.
Συμφωνα μ τη συνταγη βαζουμε τη ζυμη σ ενα λαδωμενο ταψι κ ξαναφηνουμε ν φουσκωσει παλι για 45 λεπτα ή και παραπανω.

Εγω εκοψα κομματια των 80 γρ. , τα επλασα ψωμακια, τα αραδιασα σε ταψι στρωμμενο μ λαδοχαρτο κ περιμενα φυσικα ν φουσκωσουν (σχεδον 2 ωρες τ αφησα).
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους μεχρι ν παρει χρωμα κ μετα χαμηλωνουμε στους 160!

Ο χρονος ψησιματος ποικιλλει αναλογα το φουρνο κ το μεγεθος του αρτου.
Εγω τα εψησα για 25 λεπτα κ εγιναν τελεια. Αφου κρυωσουν τ αλειφουμε με μελι κ τα πασπαλιζουμε με ζαχαρη αχνη!

H Συνταγή είναι της Tzeni Tsanaktsidou

Προηγούμενο άρθροΠένες με κοκκινιστό αγριογούρουνο
Επόμενο άρθροΚολοκυθάκια Γεμιστά με μπεσαμέλ